У ПДР внесуть багато змін

ДАІ підготувала нові ПДР, а якщо точніше – зміни в існуючу редакцію Правил. Оформлені вони постановою Кабінету міністрів України №1029 від 26.09.2011 року.

Нововведення в ПДД спрямовані на приведення вимог правил у відповідність до чинних законів України: «Про дорожній рух» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплат страхового відшкодування».

Документи тримаємо при собі

Крім закону тепер вже і в правилах задекларовано обов’язок водіїв не передавати документи для перевірки, а всього лише пред’являти, тобто показувати співробітникам міліції. Скорочено і список документів, необхідних водієві для пред’явлення – відтепер достатньо буде мати права відповідної категорії, техпаспорт і страховку. У зв’язку з ліквідацією техогляду ТЗ з ПДР прибрали вимогу про необхідність наявності талона ТО та розміщення його у правому нижньому кутку ТЗ.

Самостійне оформлення ДТП

Крім того, тепер власник транспортного засобу може передати право керування іншій людині, просто вручивши йому страховку і техпаспорт (оформляти доручення або тимчасові реєстраційні талони вже не потрібно).

У разі ДТП, якщо в ньому беруть участь тільки застраховані по «автоцивілці» ТЗ, якщо завдано тільки матеріальних збитків (немає потерпілих і загиблих), якщо водії прийшли до взаємної згоди в обставинах події, а учасники тверезі (відсутні ознаки сп’яніння) і не перебувають під впливом лікарських препаратів, вони можуть оформити пригоду самостійно без допомоги ДАІ. Для цього слід скористатися відповідним повідомленням про подію – так званий європротокол.

Сів на мопед – одягни шолом

Враховуючи високу аварійність на пасажирському транспорті ДАІ вирішила суворіше підходити до надання права керування на ТЗ, що перевозять людей – права відповідної категорії зможуть отримати особи не молодше 21 року (раніше було з 19 років).

З’явилися і нові вимоги для водіїв мопедів та скутерів – по-перше, їм обмежили максимальну швидкість руху в 60 км/год, по-друге – офіційно зобов’язали їздити і перевозити пасажирів лише в захисних шоломах (раніше це стосувалося тільки мотоциклістів), а по-третє – задекларували, що навчатися їзді на мопедах можуть особи віком не молодше 14 років (нагадаємо, що права можна отримати з 16 років).

До цікавих нововведень можна віднести вимогу до водіїв, зупиненими працівниками ДАІ, включати при цьому на своєму ТЗ «аварійку», а при наближенні до нерухомого транспортного засобу з включеними мигалками синього кольору та звуковим сигналом (або без нього) тепер водій спершу повинен знизити до 40 км/год, а зупинитися – тільки в разі подання відповідного сигналу регулювальника. Нагадаємо, що раніше в такій ситуації водій повинен був зупинити свою машину.

На сьогоднішній день постанова Кабіміном № 1029, якою задекларовані дані нововведення, в законну силу ще не вступила, пише Autocentre.