У Житомирі вшановано пам’ять 9629 розстріляних євреїв

3 жовтня у Житомирі вшанували пам’ять євреїв, яких було розстріляно 70 років тому, під час Великої Вітчизняної війни.

Жалобна церемонія відбулася біля пам’ятника євреям, розташованого в лісі поблизу хутора Довжик. За офіційними даними, тут було страчено 9629 чоловік, інформує прес-служба облдержадміністрації.

„Важко уявити більший злочин, ніж страчувати людину лише за приналежність до тієї чи іншої національності, – зазначив заступник голови облдержадміністрації Віктор Балюрко, виступаючи перед тими, хто прийшов вшанувати пам’ять тисяч безневинно розстріляних людей. – Іноді за плином часу ми забуваємо про гіркі сторінки минулої війни. Це неприпустимо. Ми повинні завжди пам’ятати про геноцид по відношенню до будь-якої нації, засуджувати його, боротися з ним”.

Віктор Балюрко запевнив присутніх, що обласна влада робитиме все, щоб у суспільстві не було поділу за національністю, за кольором шкіри.

Єврейська громада м. Житомира започаткувала проект, який має на меті увічнити імен всіх розстріляних. Планується створити меморіал, на якому викарбувати імена євреїв – жертв фашизму. Щоб зібрати необхідну інформацію, потрібно працювати в архівах, у тому числі в Єрусалимі, вивчати інші джерела.

Житомирська єврейська громада звертається до всіх небайдужих з проханням взяти участь у створенні бази даних. Історія Холокосту примушує замислитися над тим, до чого призводять прояви расизму і ксенофобії, – адже саме з цього починали нацисти.