Валентин Стойко: “Для них Житомир – це, насамперед, джерело збагачення і грабунку””

Житомирська міська рада не вважає, що в Україні є репресії.

7 жовтня на сесії Житомирської міської ради депутати не проголосували за звернення до Президента України щодо припинення політичних репресій.

19 депутатів були «за», 5 – «проти», 6 – «утрималися».

«Калькуляція показує, що мали б проголосувати із 60 депутатів щонайменше 31 для прийняття цього рішення. На початку сесії у залі було 55 депутатів, але на момент розгляду звернення прийшло майже вдвічі менше депутатів», – сказав депутат від ВО «Свобода» Валентин Стойко.

За словами свободівця, міська рада, підконтрольна «регіоналам», зробила усе, щоб звернення про політичні репресії та переслідування не дійшло до Президента.

«В принципі нічого дивного тут немає. Адже для місцевих «регіоналів» це не просто політична проблема, а й така, що не приносить їм ніяких фінансових прибутків. Для них Житомир – це, насамперед, джерело збагачення і грабунку», – додав Валентин Стойко.

Заява

Президенту України
Віктору Федоровичу Януковичу

Шановний Вікторе Федоровичу

Ми, депутати Житомирської міської ради, вкрай занепокоєні ситуацією, що склалась в Україні. Повідомлення про переслідування та арешти екс-посадовців не сходять з екранів телевізорів.

Є підстави стверджувати, що до цих осіб законодавство вживається вибірково. Якщо Україна одна для всіх, Конституція одна для всіх, то і відповідальність повинна бути однакова.

Прикладів вибіркового правосуддя безліч. Молоді Ганна Сінькова, Едуард Андрущенко на власному досвіді відчули, що таке “політичні” ґрати. Відкриті десятки кримінальних справ проти українців, після, так званих, подій 9 травня за ґратами опинилися вісім українських патріотів, серед них наші колеги, обранці народу до Самбірської районної ради Львівської області Володимир та Михайло Коваліви та депутат Пустомитівської районної ради Львівської області Степан Підкуймуха. Хоча саме святкування тих подій з червоним прапором було визнано неконституційним, тобто незаконним. З метою перешкоджання ефективності місцевого самоврядування постійно викликаються на допити керівники найбільших депутатських фракцій на Львівщині: обласної ради Ірина Сех та міської Руслан Кошулинський.

Це не поодинокі випадки, це система. За що судять цих людей? Лише за любов до України. Через жорна владного режиму нині проходять такі політики як Юлія Тимошенко, Юрій Луценко, продовжують «газові справи» щодо Діденка, Макаренка, Шепітька. Всі ці приклади свідчать про надзвичайну вибірковість нашого правосуддя, хоча стаття 24 Конституції гарантує рівні права і свободи громадянам незалежно від політичних переконань. У зв’яку з цим наші колеги із Львівської міської ради публічно виступили проти політичних репресій.

Ми переконані, що ці факти руйнують основу для рівноцінних та рівноправних відносин України з Евроспільнотою. Саме в Европарламенті вперше було сказано про факти політичних репресій в Україні. Багато европолітиків вже починають порівнювати Україну з Білоруссю. Факти переслідування опозиції можуть негативно відбитись на економіці держави. Тим паче, коли суттєво зменшився експорт українських товарів в сусідню Росію, зумовлений із підняттям російською владою експортного мита. Фактично, Україна стала залежною від одного з найбільших у світі регуляторів ринків збуту продукції Евросоюзу.

Звертаємо Вашу увагу, що менше року залишається до старту ЕВРО-2012. Дуже не хочеться, щоб європейські туристи їхали сюди як в поліційну державу, або взагалі надавали перевагу сусідній демократичній Польщі.
Ми, депутати Житомирської міської ради, виступаємо проти вибіркового застосовування закону щодо екс-посадовців та українських патріотів. Закликаємо Вас, пане Президенте, припинити всі політичні переслідування інакодумців. Просимо Вас вжити термінових заходів для того, щоб зняти з України тавро авторитарної держави, в якій знищується демократія.