Володимир Дебой: “Територія Ботанічного саду не зменшиться”

4 жовтня відбувся прямий ефір за участю міського голови у програмі “Житомир: сьогодні і завтра”.

Як інформує прес-служба міської ради, під час ефіру було підняте питання, що стосується ефективного використання земельної ділянки по вул. Корольова, 39.

Головне непорозуміння для житомирян із приводу цієї ділянки – це ототожнення Ботанічного саду зі старим фруктовим садом, про територію якого і йде мова. Насправді ж, вона не входить в межі ботанічного саду.

На цій території знаходяться плодові насадження, які на сьогодні неефективно використовуються, тому що досягли своєї вікової межі, оскільки вони були висаджені у 60-ті роки минулого століття.

За результатами обстеження фахівцями встановлено порушення родючого (гумусового) шару ґрунтів та недоцільність подальшої експлуатації плодового саду, який втратив свою продуктивність і є джерелом розповсюдження грибкових та вірусних хвороб багаторічних насаджень. Фруктовий (а не Ботанічний!) сад нині університетом не використовується, адже потребує значних капіталовкладень.

Тому головним питанням, яке розглядається на сьогоднішньому етапі – це порядок переходу даної земельної ділянки в міську власність, на що є погодження ректора Житомирського національного агроекологічного університету та Міністерства аграрної політики. А далі – суб’єкт, який виграє аукціон (у випадку продажу земельної ділянки через аукціон), забезпечить житомирян додатковими робочими місцями, до бюджету надійдуть кошти від продажу самої земельної ділянки, щомісячно бюджет міста поповнюватиметься коштами від сплати податку з доходів фізичних осіб.

Територія ж Ботанічного саду не зменшиться. Тут і в подальшому будуть рости сотні видів трав, квітів, дерев.