Як у Житомирі фруктовий сад у міськраді захищали: аргументи, відео

Заклик до захисту території на якій вже півтоліття стоїть, як ми вже знаємо, не Ботанічний, а саме фруктовий сад, декілька днів розповсюджувався Житомиром.

Роздавали листівки, спецвипуски газет, навіть по радіо рекламу крутили. Приходьте, мовляв, у п’ятницю під стіни міськради і захистіть ботанічний сад. Люди прийшли, щоправда, переважна більшість з них – мешканці прилеглих до місця ймовірного зведення “Епіцентру” будинків, для яких це питання – найближче “до тіла”, представники деяких політсил, активні пенсіонери.

Найаргументованіше висловлювалися ті, хто живуть неподалік “зоофаку”. Люди звикли до свого фруктового саду, в ньому вони гуляють з дитинства, дихають свіжим повітрям, а те, що ті яблоні давно віджили, їх зовсім не засмучує. Аби не торговельний монстр.

Ось що Репортерові Житомира розповіла Світлана Іванівна, мешканка Вітрука, 10:

А ось що кажуть інші люди:

Валентина Єдлінська, Тутковського, 12: “Ми прийшли під стіни міськради для того, щоб підтримати ініціативу організаторів захистити зелену зону біля наших будинків. Зрозумійте, нам не буде чим дихати, якщо під вікнами паркуватимуться сотні машин. Ми хочемо, щоб повітря було чисте і щоб можна було вийти з дому і прогулятися нашим парком.”

Коніфатова Валентина, Вітрука, 10: “Прийшла під міськраду, щоб відстояти Ботанічний сад. Ви подивіться – все навколо забудовується. Ця зелена галявина – капля у морі. Так вони і її вже хочуть забрати, та звести там торговельного монстра.

Наш сусідній будинок – аварійний. Стоїть на плавунах. 6-7 під’їзд – нахилений в сторону саду. Виїжджали комісії, все це зафіксували. Уявляєте, що буде, коли по-сусідству почнуть бити сваї та зводити гіпермаркет?”

Захарчук Алла, Космонавтів, 16: “Я сьогодні на мітингу дізналася, що неподалік мого дому запустили цех з оцинковки металів. Так будучи хіміком за освітою скажу, що він випускає у повітря шкідливі гази, оксид азоту, оксид сірки, аміаку. Ці гази в атмосфері при з’єднанні з водою утворюють азотну кислоту, сірчану кислоту, які впливають на рослинність, від яких рослини жовтіють і гинуть.

Ботанічний сад, який дуже хоче вирубати міська рада є бар’єром, який поглинає ці гази, ці кислоти і захищає людей від хвороб. Тому ми сьогодні і піднялися на захист саду, бо вже не можемо бачимо розуміння зі сторони влади.”

_____________________________________________________________________________

Розпочалася сесія. Дали слово Сергію Пашинському, народному депутатові від “Батьківщини”. Нардеп нагадав місцевим депутатам, що вони обрані народом і що не варто від нього так сильно відокремлюватися. Мовляв, це може погано скінчитися… Для власників депутатських портфелів. Як приклад, Пашинський привів останній штурм Верховної ради чорнобильцями-афганцями, коли депутати з провладної партії, щоб не бути ідентифікованими народом, зривали свої значки.

Ще Пашинський повідомив про те, що лише за 2 останні дні біля фруктового саду було зібрано 5 тисяч підписів житомирян, які висловилися за його збереження.

– Це значить, що не менше 80% житомирян виступають проти знищення цієї зеленої зони, – підсумував Пашинський.

Потім до трибуни вийшов голова земельної комісії регіонал Микола Туфанов. Він нагадав попередньому виступаючому про те, попередня влада мала вдосталь часу і можливостей на те, щоб залучити у місто інвестиції. А тепер – немає чого залякувати.

Обмінявшись політичними заявами, депутати повернулися до питань порядку денного сесії. Виявилося, що більша частина з них – винесені з порушенням ЗУ “Про доступ до публічної інформації”. З огляду на це, більшість питань, а з ним і питання майбутнього земельної ділянки площею 5, 3882 га за адресою вул. Корольова, 39 перенесли на друге пленарне засідання сесії. Мітингувальникам мали б повідомити про це рішення у перерві сесії.

Але ті, хто прийшов захищати фруктовий сад чекати поки до них вийдуть – не побажали. Вони прийшли у сесійний зал з дозволу чемних представників муніципальної міліції, прямо під час розгляду регламентних питань, чим розхвилювали декого з депутатів. Дивіться відео, як це було:

Міський голова одразу ж оголосив перерву у сесії і вийшов до людей.

У сесійному залі йому довелося пояснювати мешканцям району Промавтоматики чому так треба на місці саду зводити будівельний гіпермаркет.

У другій перерві в роботі сесії Володимир Дебой заявив журналістам, що акція із захисту Ботанічного саду – робота політичних партій, які за рахунок таких дій бажають хоч якось підвищити свій нульовий рейтинг перед виборами наступного року.

– Організатори акції просто відпрацьовують гроші. Вся ця піар-компанія з тисяч листівок, реклами, збору підписів, залучення людей, коштує немалих коштів. Звісно, комусь це дуже вигідно. Але найгірше у тому, що ці “діячі” обманюють людей, розповідаючи їм “страшилки”, типу “якщо збудують “Епіцентр”, ваші діти хворітимуть”. Люди, які прийшли сьогодні на мітинг мають розуміти, що їх банально використовують, – сказав Дебой.

Сергій Фещенко