Залишок ліфтових поїздок можна буде відслідковувати на табло у ліфті

Рішенням виконавчого комітету міської ради від 20 жовтня 2011 року №622 затверджено вартість однієї поїздки в пасажирських ліфтах, що обладнанні картковими апаратами, в розмірі 0,25 грн.

При розрахунку тарифу до уваги приймались вартість технічного обслуговування ліфтів, кількість користувачів ними та проведених поїздок.

Ліфтові картки, якими користується населення міста, в даний час розраховані на 100 поїздок. У подальшому планується встановлення безконтактних ліфтових карток (єдиних для всіх ліфтів міста), що дозволить здійснювати їх поповнення за бажанням мешканців від 50 до 200 поїздок. Також встановлення такої системи в ліфтах дозволить користувачу наглядно відслідковувати залишок поїздок на табло, що буде знаходитись безпосередньо в ліфтовій кабіні.

На підставі даних фактичного обліку, 1 ліфт 9 поверхового будинку здійснює усереднено 2100 підйомів-спусків (включень) в місяць. Виходячи із того що мешканці 1-2 поверхів, умовно, не користуються ліфтом, то кількість користувачів в під’їзді становить 84 людини – (28 квартир х 3 мешканців в квартирі). Тобто один мешканець користується ліфтом у середньому 25 раз на місяць (2100 : 84 = 25) і відповідно витрачає 6,25 гривень (25 поїздок х 0,25 грн.=6,25грн.).

Порівняння витрат, що покладаються на мешканців житлових будинків з картковими ліфтами та без них, наведено в таблиці.

Наведена інформація дає право констатувати, що мешканці, які користуються картковими ліфтами, на протязі місяця витрачають менше коштів сімейного бюджету, ніж ті, хто щомісячно сплачують квартплату, до складу якої включені витрати з технічного обслуговування ліфтів.

Крім того, користуючись картковим ліфтом громадяни мають можливість раціонально, на свій розсуд, користатись ліфтом і тим корегувати свої витрати на його утримання.

Як інформує прес-служба міської ради, житлово-експлуатаційні підприємства, які утримують житлові будинки з ліфтами на картковій системі, отримують щомісячно економію у використані електричної енергії на роботу ліфтів в межах 40-60%, що впливає на зменшення розміру квартплати в частині електропостачання ліфтів.