Житомирська облдержадміністрація підписала угоду з Європейським Союзом і ООН

Сергій Рижук під час підписання угоди про продовження впровадження проекту „Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”: „Головне – вселити віру в людей. Громада має зрозуміти: все в її руках”.

4 жовтня поточного року підписано угоду між Житомирською облдержадміністрацією і спільним проектом Європейського Союзу та Програмою розвитку ООН в Україні „Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”. Документ підписали голова облдержадміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський та координатор системи ООН, постійний представник Програми розвитку ООН в Україні пан Адам Олів’є, який прибув до Житомира, повідомляє управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Проект передбачає, що місцеві громади, органи місцевої виконавчої влади та самоврядування спільно визначатимуть пріоритети розвитку, спільно плануватимуть та реалізовуватимуть заходи для сталого розвитку свого села, селища чи міста. Програма „Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” покликана сприяти сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні через підтримку та співфінансування громадських ініціатив.

Голова облдержадміністрації повідомив, що перша фаза проекту в Житомирській області розпочалась у березні 2008 року. Її учасниками були 8 районів області – Андрушівський, Коростишівський, Лугинський, Любарський, Олевський, Червоноармійський. Черняхівський та Чуднівський райони. Впродовж трьох років у районах виконано 46 проектів, із них: 16 проектів по ремонту ФАПів, 22 проекти з енергозбереження, 5 – вуличне освітлення, 3 – водопостачання. Загальна вартість виконаних робіт склала 6,18 млн. грн.

„Крім практичних результатів, які принесла співпраця в рамках проекту „Місцевий розвиток, орієнтований на громаду, – зазначив Сергій Рижук, – реалізація програми стала величезним кроком на шляху до наближення наших жителів до європейських стандартів і принципів співпраці між громадами та різними рівнями органів виконавчої влади і місцевого самоврядування”.

„Це практичні кроки, що випливають із положень виступу Президента України Віктора Януковича із щорічним посланням до Верховної Ради, інших документів”, – наголосив очільник області.

Він назвав проект інструментом зміни свідомості людей, викорінення пасивної, споживацької позиції, який показує приклади ефективності спільного прийняття рішень на основі планування «знизу-догори».

„Ми не розраховуємо облаштуватись за рахунок проекту. Головне – вселити віру в людей. Громада має зрозуміти: все в її руках”, – впевнений Сергій Рижук.

Звернувшись зі словами вдячності за співпрацю з Житомирською областю до пана Адама Олів’є, голова облдержадміністрації заявив: „Житомирщина готова до успішної реалізації другої фази проекту”. Він висловив сподівання, що робота буде цікавою, плідною, ефективною і базуватиметься на взаєморозумінні та взаємоповазі сторін.

Адам Олів’є повідомив, що відповідні договори підписуються в усіх областях України.

„Президент Віктор Янукович акцентує увагу на регіональному, місцевому розвитку, – зауважив він. – Ми переконані, що робота на місцях лежить в основі встановлення партнерства”.

Представник ПРООН в Україні зауважив, що сподівається на керівну роль обласної влади у реалізації другої фази проекту.

Довідково: II фаза проекту розпочалась 31 травня 2011 та триватиме до 31 травня 2015 року. 31 травня у Брюсселі Україна і Європейська комісія уклали Угоду про продовження впровадження в Україні Проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” Програми розвитку ООН.

Другий етап проекту матиме бюджет 17,1 млн. євро, з яких: 98,4% – внесок ЄС та 1,6% – внесок ПРООН. У Житомирській області ПРООН буде відібрано 6 районів-учасників відповідно до їх рейтингової оцінки, за результатами поданих ними заявок. В кожному районі буде профінансовано по 4 проекти.

Фінансування здійснюватиметься у таких відсоткових розмірах:

– 50% вартості Проекту сільської громади оплачує ПРООН;

– 45% – місцеві бюджети (сільський, районний та обласний);

– 5% – сільські та селищні громади, на території яких виконується обраний ними проект (ремонт школи, ФАПу, водогінної мережі, природоохоронні та енергозберігаючі проекти).