5 способів знайти себе в житті

Справжній успіх, а потім і гроші, приходить до тих, хто займається улюбленою справою. Пристрасть є у кожного, треба тільки з’ясувати, що вам дійсно подобається. Ось п’ять простих вправ, які підкажуть, до чого лежить душа.

«Людина тільки тоді по-справжньому велика, коли діє з пристрастю», – сказав в 19 столітті британський прем’єр-міністр Бенджамін Дізраелі. І правда, великі люди часто просто займалися улюбленою справою, а гроші і успіх приходили з часом.

Яке діло вам до душі? Журнал Entrepreneur підказує п’ять вправ, як це з’ясувати.

Вправа 1. Згадайте себе дитиною. Чим ви хотіли зайнятися?

Запишіть на листку паперу все те, що вас радувало в дитинстві. Чи є в списку щось, чим ви хочете зайнятися зараз? До речі, знаменитий американський архітектор-новатор Френк Ллойд Райт обожнював возитися з дерев’яними кубиками, коли був дитиною. У результаті його дитяче захоплення вплинуло на всю архітектуру Заходу. Згадайте себе дитиною і задайтеся питаннями: що можна перетягнути з дитинства в нинішнє життя, як досвід, отриманий в дитинстві, може допомогти кар’єрі?

Вправа 2. Створіть «дошку креативу»

Знадобиться дошка та великий шматок паперу. У центрі напишіть «Нова справа». А далі ліпіть на папір усе, що вас надихає: картинки, вірші, афоризми, статті, що завгодно. Ідея в тому, щоб оточити себе образами того, чого ви хочете досягти. Коли дошка заповниться образами і виникне загальна спрямованість цих образів, ви почнете усвідомлювати, чого не вистачає і як заповнити прогалини. Рухатися до мети стане простіше.

Вправа 3. Створіть список людей, які вже досягли того, до чого ви тільки прагнете

Не винаходьте велосипед. Вивчіть людей, які вже досягли успіху в цікавій для вас області. З’ясуйте, як і чому вони опинилися на вершині, а потім подумайте, як повторити їхній досвід. Напишіть план, причому з суворою структурою і всіма формальностями.

Вправа 4. Займіться улюбленою справою навіть без бізнес-плану

Мільйони людей роками відкладають запуск справи, чекаючи, поки об’ємний бізнес-план прийме завершений вигляд. У підсумку ідеї так і залишаються ідеями, а папки з розрахунками покриваються шаром пилу.

Втілюйте ідею в життя, навіть якщо ще не придумали, як монетизувати свій задум, радять експерти. У будь-якому випадку ви перевірите ідею на міцність, познайомитеся з новими людьми і отримаєте відгуки користувачів, які допоможуть відшліфувати бізнес-план. Головне – вирватися з паралічу і подолавши страх почати.

Вправа 5. Відпочиньте від «ділового мислення»

Ви можете відчути дискомфорт, коли вийдете з бізнес-режиму, але голові іноді потрібен перепочинок. Тимчасово присвятіть себе творчості, живопису, спорту чи, скажімо, садівництву. Після духовної відпустки візьміть в руки папір і запишіть будь-які нові ідеї, які тільки приходять на розум. Ви здивуєтеся, як очистився ваш розум. Краса природи і мистецтва відкривають нові зв’язки, які раніше були недоступні. Просто запишіть їх, а потім використовуйте.