Активісти Вікіпедії провели у Коростенському районі Вікіекспедицію. ФОТО

26-27 листопада відбулася Друга українська Вікіекспедиція.

Цього разу ГО «Вікімедіа Україна» спільно з МГО «Земляцтво житомирян» об’їхала з експедицією місто Коростень та села і селища Коростенського району Житомирської області. Першу поїздку активістів української Вікіпедії було здійснено до Макарівського району Київської області.

Подорож редакторів міжнародної інтернет-енциклопедії «Вікіпедія» до літописного Древлянського краю була організована громадськими організаціями «Земляцтво житомирян» та «Вікімедіа Україна» за підтримки Коростенської райдержадміністрації. 26 листопада Вікіекспедиція розпочалася в Коростені із зустрічі з головою місцевої РДА Володимиром Нагорняком.

Представники Вікіпедії розповіли про проекти фонду «Вікімедіа», ознайомили керівника району з метою та головними завданнями експедиції, подякували за підтримку та наголосили на важливості співпраці ГО «Вікімедіа Україна» та органів державної влади на місцях під час проведення експедицій.

«Дуже приємно, що представники Вікіпедії обрали Коростенський район одним із перших в Україні для проведення фотофіксації населених пунктів, пам’яток історії та культури нашого краю. Впевнений, що проведення цієї експедиції, яку організувала Вікіпедія та «Земляцтво Житомирян» сприятиме популяризації Коростенщини у світі, розвиткові туристичного та інвестиційного потенціалу району. Це чудово, що мальовничі села та селища Коростенського району з’являться у Вікіпедії на фотографіях. Я сам захоплююсь фотографією і радо приєднався б до вас», – розповів голова Коростенської РДА Володимир Нагорняк.

У супроводі керуючого справами Коростенської РДА Сергія Макарчука та місцевого краєзнавця Володимира Лукашенка під час Вікіекспедиції, окрім Коростеня, було відвідано 27 сіл та селищ Коростенського району та близько двадцяти пам’ятних місць.

Маршрут учасників Вікіекспедиції пролягав через Грозино, Сингаї, Ходаки, Межирічку, Бехи, Васьковичі, Ушомир, Поліське, Вигів, Давидки, Щорсівку, Пугачівку, Ришавку, Новину, Сушки, Кам’яну Гору та Білку. Серед пам’ятних місць, які відвідали та зафіксували активісти Вікіпедії і Земляцтва житомирян, є Могила Князя Ігоря, Краєзнавчий об’єкт “Скеля”, пам’ятник древлянському Князю Малу, старовинний костьол у Пугачівці, хата-музей видатного українського поета Василя Юхимовича, Ходаківський Дендропарк, старовинна церква у Межирічці, остання на Житомирщині боївка ОУН-УПА, гранітний кар’єр і капличка у Кам’яній горі, парк та зоопарк в Ушомирі, старовинна церква та пам’ятний знак на місці загибелі Щорса у Щорсівці, хата під соломою у Давидках, пам’ятник гетьману України Іванові Виговському у Вигові та доти часів Другої Світової війни у Ришавці.

У дерев’яній церкві 1772 року побудови в селі Межирічка учасники вікіекспедиції приєдналися до Всеукраїнської акції «Запали свічку», вшановуючи пам’ять невинно убієнних жертв Голодоморів в Україні.

За словами голови Коростенського районного відділення Василя Петровича, житомирське земляцтво зі свого боку вже провело значну роботу у напрямку збирання фольклору та пісень сіл та селищ району.

“Коростенське районне відділення Земляцтва житомирян відправляло відомого композитора Олександра Швидкого та відому співачку Карину Карасьову для збору етнічних пісень та колоритного фольклору Коростенщини. Разом з тим, Коростенське районне відділення не лише привернуло увагу громадськості та влади до Ходаківського Дендропарку, а й активно ним опікується”, – повідомив Василь Петрович.

Як повідомив голова Молодіжного відділення “Земляцтва житомирян” Петро Щербина, Молодіжне земляцьке відділення постійно постійно відвідує Пугачівський будинок-інтернат.

Особливо теплими були зустрічі з громадами сіл Ходаки, Сушки, дирекцією Ушомирської школи-інтернату. Краєзнавець Володимир Лукашенко подарував для розміщення у вікі-джерелах та наповнення статей Вікіпедії книжку «Коростенщина моя», а райдержадміністрація пообіцяла підібрати для розміщення у Вікіпедії й іншу краєзнавчу літературу.

Під час Вікіекспедиції до Коростенського району Житомирської області було зроблено понад 1000 світлин, найкращі з яких буде незабаром розміщено на Вікісховищі. Цими світлинами буде проілюстровано статті про населені пункти Коростенського району, які також будуть доповнені отриманими під час експедиції краєзнавчими матеріалами.

«Експедиція на Житомирщину стала другою, після проведеної наприкінці серпня 2011 року Вікіекспедиції в Макарівський район Київської області. ГО «Вікімедіа Україна» планує об’їхати з вікіекспедиціями всю Україну і завантажити до Вікіпедії кількасот тисяч світлин, які ілюструватимуть українські міста і села. Наступна Вікіекспедиція – до міста Василькова, що на Київщині, запланована вже на 10 грудня цього року», – повідомив керівник проекту «Вікіекспедиції» ГО «Вікімедіа Україна» Євген Букет.

«Найбільшим багатством у сучасному інформаційному суспільстві стає самоідентифікація, унікальність, яка виокремлює кожного з нас в умовах глобалізації. А найбільш яскравим проявом унікальності є приналежність до тієї чи іншої нації, територіальної громади, району, області, держави. Знання про рідний край сприяють самоідентифікації кожного з нас, а Вікіпедія допомагає ділитися цими знаннями зі світом», – зазначив член Правління ГО «Вікімедіа Україна» Олексій Юрченко.

На думку виконавчого директора ГО «Вікімедіа Україна» Юрія Пероганича українська Вікіпедія – це значно більше ніж джерело енциклопедичних знань українською мовою.

Українська Вікіпедія демонструє реальну спроможність нації творити інтелектуальний продукт і є предметом гордості українців. За числом статей — більше 328 тисяч, ми на 14 місці в світі серед 282 Вікіпедій різними мовами і маємо амбіції увійти в число 12 найбільших.

Вікіпедію може редагувати кожен, хто має доступ до Інтернету, хто хоче поділитися знаннями з усім світом, залишити свій слід в історії народу. «Вікімедіа Україна» планує й надалі надавати матеріальну підтримку (транспорт і харчування) учасникам Вікіекспедицій, адже це сприятиме подальшому зростанню популярності української Вікіпедії, а відтак і зростанню числа тих, хто не лише переглядає Вікіпедію, але і вносить до неї інформацію.