Аспірин шкодить очам

Лікарі з Нідерландського інституту неврології та Академічного медичного центру в Амстердамі з’ясували, що люди, які регулярно приймають аспірин, ризикують з віком втратити зір.

Вчені на чолі з доктором Паулюсом де Джонг зібрали дані про стан здоров’я і спосіб життя 4700 людей старше 65 років з Норвегії, Британії, Франції, Італії, Іспанії, Греції та Естонії. 839 учасників дослідження щодня приймали аспірин. У 39 з них учені виявили важке захворювання очей – вологу макулярну дегенерацію.

Захворювання, як правило, вражає обидва ока відразу і є причиною необоротної втрати зору. Причому, частіше від макулярної дистрофії страждають жінки. Суха макулярна дистрофія більш поширена. Вона не так небезпечна, як волога, хоча теж може приводити до погіршення зору.

Аспірин – один з найпоширеніших засобів профілактики серцево-судинних захворювань. Але в той же час він завдає шкоди очам. За словами Паулюса де Джонг, користь аспірину все-таки переважує шкоду від нього, однак під час прийому препарату слід строго дотримуватися дозування.

Факти не підтверджують, що сам аспірин призводить до втрати зору. Однак він може посилити вже наявне захворювання, зазначається в результатах дослідження, опублікованих в Opthalmology. При цьому наголошується, що аспірин сприяє прогресуванню тільки вологої макулярної дегенерації і ніяк не впливає на суху форму захворювання.

За матеріалами fakty.ictv.ua