Авангард – Легіон: гра рукою визначає переможця

Справжню феєрію голів та шквал емоцій подарував матч «Авангард» – «Легіон». 11 забитих м’ячів – нечасто побачиш стільки голів між командами, які претендують на призові місця.

Поки команди розкачувались і думали про вибір тактики на матч, Зборовський відкрив рахунок. Олег відгукнувся на простріл партнера з лівого флангу і вивів «Авангард» вперед. Очевидно, такий старт приголомшив як одних, так і інших: «Легіон» не очікував на швидкий гол, а «Авангард» довго думав, що робити далі.

Неточні дальні постріли та невдало розіграні комбінації – це все, на що спромоглися команди наступні десять хвилин. Здавалося, на глядачів очікує черговий нудний матч із ліченими моментами і постійною боротьбою. Добре, що іншої думки були футболісти.

Спочатку Дячук на 11-й хвилині реалізовує штрафний і зрівнює рахунок, а за дві хвилини Шувалов красивим ударом знімає павутиння з дальньої «дев’ятки» воріт «Легіона». 2:1 і «Авангард» уже традиційно сідає на свою половину поля, свідомо віддає ініціативу і починає грати на контр-атаках. Звісно, гості одразу ж прибирають м’яча до своїх ніг і все більшими силами йдуть у наступ, тим самим відкриваючи зони. Вільні зони – саме те, що потрібно «Авангарду» для його разючих контр-атак.

Все б добре, якби не майстерність голкіпера «Легіону», який бездоганно «читав» кожен пас «Авангарду». Поки гості класно комбінували і майже кожну атаку доводили до удару, «Авангард» забив. Поодинока вилазка до воріт суперника закінчилась потужним пострілом Борсука і помилкою воротаря «Легіону». На цьому і закінчили перший тайм: домінували одні, а забивали інші.

На другий тайм господарі виходять із чітким наміром втримати перевагу у два м’ячі. Задля цього навіть відходять від звичної для себе гри другим номером і переходять на цілковитий контроль м’яча. Щоправда, така зміна тактики не заважає «Легіону» одразу зрівняти рахунок. Подорожній за три хвилини оформлює дубль: спочатку в черговий раз результативно завершує розіграш штрафного, а за мить, красиво обігравшись із партнером, відновлює «статус кво». Виявляється, перевага у два м’ячі не такий уже солідний гандикап.

Уже в наступній атаці «Авангард» мав знову виходити вперед: партнери вивели Дригуса на порожні ворота, але Олександр з трьох метрів не влучив у ворота. Тим часом, окрилений успіхом «Легіон» із ще більшим запалом почав насідати на ворота господарів, але їх зірковий час був попереду.

Натомість, гольову естафету перехопили Зборовський та Борсук, кожен з яких по черзі оформив дубль. 5:3, і «Авангард» знову веде у два м’ячі. До фінального свистка залишалось 15 хвилин, коли гольову феєрію взялися продовжувати гравці «Легіону». Черговий прорив гостів закінчився фолом і призначенням штрафного. Безхитрісний удар Федорченка мала прийняти на себе стінка з польових «Авангарду», але вона розвалилась ще до самого удару. Після забитого голу «Легіон» відчув впевненість у власних силах і побіг відіграватися. «Авангард» грав на відбій, і про власні атаки не могло бути й мови. Воротар господарів крутився як білка в колесі, але і він був безсилий на 43-й хвилині, коли Голетко потужним пострілом зрівняв рахунок. Після цього «Легіон», як мінімум, мав ще двічі забивати, але спочатку Дворнін був на висоті, а згодом Пруса підвела точність.

Все йшло до закономірної нічиєї, якби не груба помилка арбітра. На останній хвилині Дячук в падінні переправив шкіряного у ворота «Авангарду», при цьому підігравши собі рукою. Суддя сказав, що не побачив гри рукою. Дивно, більше сотні глядачів бачили гру рукою, а суддя – ні. Звісно, на протести «Авангарду» ніхто не звертав уваги, а сам Дячук не зізнався, що зіграв рукою.

Після фінального свистка на лавках команд панували діаметрально протилежні настрої: «Легіон» стрибав від радощів, а «Авангард» все ще намагався довести арбітру, що була гра рукою. Але, як відомо, після бійки кулаками не махають. Таким чином, «Авангард» зазнає другої поразки в сезоні і скочується на сьоме місце, тоді як «Легіону» до першого місця рукою подати.

Роман Буравський