Ціни на бензин у Житомирі: огляд роздрібного ринку нафтопродуктів за останній місяць

Ситуація на роздрібному ринку нафтопродуктів Житомирської області вже більше місяця більш-менш стабільна.

Незважаючи на очікуване здорожчання палива впродовж 20-30 днів після підвищення акцизів на бензин та дизпаливо на початку вересня, оператори ринку утрималися від суттєвого підвищення цін на заправках.

Сприяла тому ситуація на світових ринках – нафтова сировина зберігає тенденцію до здешевлення. Як наслідок – вітчизняному виробникові доводилося продовжувати конкурувати з традиційно дешевшим імпортним ресурсом. Однак надалі ситуація може змінитися.

За даними цінового моніторингу НТЦ «Псіхея» за останні 30 днів на АЗС Житомирської області зросли ціна лише на низькооктановий А-80-й бензин. Так, якщо в минулу п’ятницю його середня ціна складала 9,54 грн./л, то місяцем раніше даний вид палива в роздробі коштував на 0,78% дешевше. При цьому середня по Україні зросла за місяць на 0,37% – до 9,66 грн./л.

Ціни на А-92-й бензин залишаються фактично на вересневому рівні. Тут середня на житомирських заправках складає 9,97 грн./л (-0,08%). В середньому ж по країні вартість літра даного палива складає 10,05 грн., що на 0,04% дорожче, ніж наприкінці вересня.

Роздрібні ціни на найпопулярніший А-95-й за місяць знизились в середньому по області на 0,21% й складають 10,22 грн./л.

Середньоукраїнська ціна при цьому складає 10,29 грн./л, що на 0,54% менше, ніж місяць тому.

Більш-менш стабільними залишаються середні роздрібні ціни на дизельне пальне. Наприкінці минулого тижня даний вид палива пропонувався на заправках області в середньому по 9,56 грн./л (-0,09% за місяць). В середньому по країні роздрібна ціна літра дизпалива складає 9,60 грн. (-0,15%).

Цікава ситуація спостерігається на ринку скрапленого пропан-бутану. Його середня вартість на заправках області складає 6,43 грн./л, що на 1,23% менше, ніж місяць тому. При цьому в середньому по Україні за аналізований період зафіксовано зростання вартості на 1,65% – до 6,65 грн./л.

____________________________________________________________________________

На думку незалежного експерта Юрія Огірчука, на найближчий тиждень можна прогнозувати збереження існуючих тенденцій – ціни на бензин та дизпаливо на заправках області залишатимуться без суттєвих змін.

При цьому залишається потенціал для зростання на більш віддалену перспективу. Факторів тут декілька, – каже експерт. Ситуація на оптових ринках нашої країни та на світовому сировинному ринку не однозначна. Так, якщо на крупногуртовому ринку нафтопродуктів вітчизняного виробництва стабільним є зростання ціни лише на дизпаливо (+1,9% за місяць), а бензини продовжують дешевшати, то в сегменті імпортного палива ситуація дещо інша. Особливо це стосується дизпалива імпортного виробництва, середня ціна пропозицій якого за місяць зросла на 7,16% (!). Імпортний А-95-й в крупному гурті подорожчав за місяць на 2,15%.

При збереженні значної волатильності на світових ринках, за результатами місяця зафіксовано зростання цін на сировину. Так, якщо місяцем раніше барель нафти Ural (Rdam) торгувався по 105,35 дол., то наприкінці минулого тижня – по 110,89 дол. Подібна ситуація й з нафтою марки Brent – за місяць ціна зросла з 109,30 до 111,82 дол./барр.

Все це, вважає Ю.Огірчук, закладає фундамент для можливого здорожчання палива в роздробі.

За результатами місяця в Житомирській області подорожчав лише низькооктан!