І в Житомирі є трохи Праги…

У травні 2012 року виповниться 65 років з дня першої великої рееміграції волинських чехів на історичну батьківщину.

Але не всі вони переїхали до своїх праотців, деякі залишились і в Україні.

Мені, як поціновувачу вишуканості Праги, хочеться дізнатись про тих чехів, які в нашому місті створюють куточки цього дивовижного міста. Під мій приціл потрапила голова Спілки волинських чехів Емілія Снідевич, яка поділилась життям чехів на Житомирщині.

Товариство волинських чехів утворилось ще 10 років тому, коли була створена програма переселення чехів на їх етнічні землі у зв’язку з Чорнобильською катастрофою. Але не всі чехи покинули Україну, адже для них – це теж Батьківщина. І ось ці чехи, які залишились на наших землях, вони об’єднались й організували своє товариство.

– А чому волинських, а не житомирських?

– Так склалось історично. Після третього розподілу Польщі до царської Росії відійшли Волинські землі і була створена Волинська губернія з центром у Житомирі. Тоді були запрошені переселенці з Чехії, щоб підняти сільське господарство. Однією з чеських колоній стала Крошня Чеська у нашому рідному місті.

– І як вдалось чехам підняти сільське господарство Житомира?

– Завдяки нам на Волині стали вирощувати хміль, цикорій, розвивати пивоварну промисловість, тваринництво. У Житомирі працювали заводи І. Махачека та Л. Янси, а на Крошні – І.Альбрехта.

– Ось кому ми маємо завдячувати за виробництво якісного пива в нашій області. А скільки чехів проживає в нашому місті?

– У нас за списком більше 187 людей. Але це не ще всі. Чехи проживають у найближчих селах. Але основний осередок зосереджений на Крошні, на нашій чеській Крошні.

– А що ще є чеського на Крошні, крім самих чехів?

– На Крошні ще є наш молитовний будинок. Ми дуже вдячні польській католицькій церкві, яка викупила костел святого Вацлава і зробила з нього справжній красивий храм. Костел був побудований чехами ще в 1907 році, але за радянських часів у ньому коптили м’ясо. І саме завдяки зусиллям католицької громади чехи Житомирщини мають, де молитись і де збиратись.

– А в чому полягає специфіка Вашої спілки?

– Ми, як і будь-яке інше національне товариство, сприяємо розвитку чеської культури й збереженню фольклору, виховуємо своїх дітей в пізнанні того, що ми чехи, бережемо наші традиції й обряди, захищаємо права, честь і гідність чехів України, а також вивчаємо рідну мову й, звісно, подорожуємо стежками рідної Чехії.

– Чеська мова для вас №1?

– Для кожної людини – це індивідуально. При тому, що не всі з нашої Спілки знають чеську мову в ідеалі. Ми в будь-якому випадку асимилювані до українського оточення, тому й мислимо переважно українською і російською. Але чеська мова завжди буда найріднішою і найпершою, адже без мови немає нації.

– Як часто в Чехії буваєте?

– Ми тісно співпрацюємо з батьківщиною наших праотців, тому в нас завжди вистачає запрошень відвідати рідну Чехію. Не лукавлю і не хвалюсь, але з нашої спілки в Чехії були всі. Якщо ж про мене казати, то в середньому за рік я там буваю тричі.

– А що за запрошення?

– Ми постійно приймаємо участь в різних фестивалях. Слава Богу, цього року за нашої участі буде вже як п’ятий фольклорний фестиваль, що проходитиме в Празі. Але ми на цьому не зупиняємось. Фестиваль у Празі – це лише програма мінімум на різдвяні канікули.

– А що тоді програма максимум?

– Наші різдвяні канікули триватимуть з 2 по 10 січня. За цей період ми плануємо не тільки подорожувати Прагою, але й Європою. Прага – це саме таке місто, куди хочеться їхати завжди, тому й ми організовуємо екскурсії цим містом. Крім цього, ми відвідаємо Німеччину, Карлови Вари, Будапешт, а на зворотньому шляху завітаємо до Вєни. Так шо, кому хочеться драйвово й корисно відпочити, кому просто цікаво, звертайтесь, і будемо розвиватись разом.

– А що в Житомирі є чеського, крім Крошні?

– Все те, що створимо ми самі. У свою чергу, ми приймаємо дуже багато чеських делегацій у нашому місті, які й підтримують нас. Також наша чеська сторона піклується за майбутнє покоління і тривалий час проводить оздоровлення наших дітей. Якщо ж говорити про культурну діяльність, то тут ми теж не відстаємо. Тим паче, що часто проводимо заходи, в яких приймають участь не лише чехи. Також ми маємо власний дитячий та дорослий ансамблі, які виступають на фестивалях “Поліська родина”, “Ми діти твої, Україно”. Разом з другими національними товариствами приймаємо участь в святі нашого міста.

– То ви ще ті активісти…

– Безперечно. Це одна із умов бути членом нашої Спілки, адже пасивність ніколи не приведе до результату.

– А які критерії відбору до вашої Спілки?

– Та ви що?! Нікого ми не відбираємо. Головне, мати чеське коріння й цінувати його. Також проявляти активність у житті Спілки, тобто проходити на зібрання, приймати участь в наших заходах, допомагати в організійних моментах і просто любити свою батьківщину.

Ірина Сташко

За питаннями поїздки звертатись до ТА “Датур”

Адреси офісів ДАТУР:

м. Житомир, вул. Київська, 79
м. Житомир, вул. Київська, 25

Телефони: (0412) 36-12-33, 41-27-60 ,41-86-06

Оксана Козловська 067-410-51-73 ok_oa@mail.ru

Вікторія Казмірчук 066-347-70-60 datour@ukr.net

Артем Козловський 063-63-68-262 artourizm@rambler.ru

Алла Федорко 050-463-22-21
ftour@ukr.net

Елена Булах 063-20-33-147
elen___@bigmir.net

м. Вінниця, вул. Пирогова 23-А, ТРЦ «FERIDE PLAZA». (0432) 55-26-85 Марина, 068-111-39-49, 063-629-77-30.
doc.mar@mail.ru

Для заказів по Київу й Україні 063-63-68-262 Артум, 067-410-51-73 Оксана

www.hotway.com.ua

Вартість поїздки – 130 Євро

У вартість входить:

– проїзд;

– оформлення візи.

Додатково оплачуються:

– готель 3* – 12 Євро за добу з людини;

– екскурсії від 10 Євро.