Малогабаритна квартира: 5 кроків до простору і затишку

Створити зручність і затишок в малогабаритній квартирі справа не легка, але здійсненна, якщо підійти до нього з розумом і фантазією.

Зовсім не обов’язково громити старі і зводити нові стіни, щоб розширити простір приміщення. По-перше, перепланування не кожному по кишені, а по-друге, навіщо цей клопіт, якщо існує можливість вирішити проблеми маленьких квартир з допомогою грамотного оформлення. Дотримуючись порад, вам вдасться створити максимально функціональний, стильний і неповторний інтер’єр.

Крок 1: Зонування.

Для досягнення найкращого результату, спочатку потрібно розпланувати простір квартири відповідно до потреб господарів – визначити головну зону, продумати основні траєкторії руху і виділити в кожному приміщенні окремі функціональні зони.

Розділити простір на зони допоможуть перегородки, стелажі, ширми. Дизайн інтер’єру дуже оригінально виглядає, якщо використовувати в такій якості великий акваріум, скляний вітраж або барну стійку, які не заважають сприймати простір як єдине ціле.

Можна розділити кімнату на дві частини, одну з яких підняти на висоту близько півметра над підлогою. Таким чином, вийде своєрідний подіум, на якому можна облаштувати, наприклад, кухонну зону, а на нижньому рівні – їдальню. Або ж на подіумі відмінно виглядатиме спальне місце, оточене легкою непрозорою завісою світлих тонів. До того ж, внутрішній простір подіуму надасть вам додаткове місце для зберігання речей.

Крок 2: Колір в допомогу.

Кольорові рішення – справа смаку господарів, але є певні дизайнерські прийоми, що дозволяють візуально розширити маленьке приміщення.

Можна об’єднати простір квартири єдиним кольором і фактурою, використовуючи однорідне підлогове покриття і єдиний колір стін у суміжних приміщеннях. Зазвичай використовують світлі тони – і теплі, і холодні, хоча це не означає, що потрібно пофарбувати стіни в скромний бежевий колір. Не варто уникати сміливих кольорів, в тому числі, і темних, оскільки вони надають приміщенню глибину і насиченість. А щоб стеля здавалася вищою, її слід фарбувати в тон світліший, ніж стіни.

Крок 3: Правильне освітлення.

Найкращий спосіб зробити кімнату просторіше – використовувати багаторівневе світло.

Підлогові, точкові світильники, підсвічені стелажі або стінні ніші допоможуть правильно змоделювати простір, надати кожній функціональній зоні певну атмосферу. Відбивні кришталеві або скляні предмети будуть пропускати крізь себе електричне світло, оточуючи простір яскравими відблисками і тим самим візуально його розширюючи. Якщо ви переконані, що люстра – невід’ємна частина інтер’єру, замініть її плоскими світильниками верхнього світла, максимально наближеними до стелі.

Крок 4: Ергономічні меблі.

До вибору меблів для облаштування маленької квартири слід підходити раціонально і практично.

Використовуйте багатофункціональні меблі: диван-ліжко або розсувне крісло дозволять у лічені хвилини створити в кімнаті готове спальне місце, а розсувний стіл – прийняти в ній необхідну кількість гостей.

Підходять і меблі на коліщатках – їх легко перемістити в залежності від побажань.

Віддавайте перевагу світлим меблям – вони створюють враження, ніби приміщення повітряне, легке і більше в об’ємі.

Інтер’єр маленької квартири не слід заставляти громіздкими, важкими і високими шафами. Комоди дозволяють використовувати простір більш раціонально, ніж шафи, проте глибокі висувні ящики не дуже доцільні: їх об’єм використовується не повністю, в них важко підтримувати порядок. Як варіант, вибирайте вбудовані шафи-купе – так ви і візуально, і практично збережете дорогоцінні метри.

Для маленької кухні найкраще придбати легкий відкидний столик, доповнений парою таких же відкидних стільців. Такі меблі при необхідності можна легко скласти до стіни, звільняючи при цьому простір. Кухонний гарнітур повинен бути ергономічним і функціональним, щоб займати мінімум місця і приносити максимум користі і задоволення господині.

Використовуйте простір не тільки по горизонталі, але і по вертикалі. Створюйте додаткові рівні. У вузькому передпокої, в коридорі, де не можна поставити шафи, зробіть полиці нагорі, на зразок антресолей. Знизу вони не будуть помітні, тому не вплинуть на наше сприйняття простору. Поставте на них речі та книги, якими користуєтеся не кожен день.

Приголомшливого ефекту візуального розширення простору можна добитися за допомогою звичайного дзеркала, якщо встановити його від самої підлоги і до стелі.

Не давайте пустувати кутам: заповніть їх спеціальними кутовими меблями або обладнайте міні-комору.

Крок 5: Розставляємо акценти.

У малогабаритній квартирі краще уникати дрібних предметів і строкатості. Спробуйте “розкидати” по квартирі яскраві плями: на стіну повісьте велику незвичайну картину або годинник, на диван – подушки яскравого кольору, біля ліжка – яскравий торшер.

Акцентувати інтер’єр допоможуть також одна-дві оригінальні статуетки або велика асиметрична ваза. Все залежить від вашої фантазії. Головне, не переборщити – в кожному приміщенні не повинно бути більше двох таких відволікаючих предметів.

Перевіривши на практиці поради, ви переконаєтеся, що навіть із самої маленької квартири можна зробити повноцінне у всіх відносинах житло, яке буде радувати вас своєю затишною атмосферою.

За матеріалами: ukrmebel

____________________________________________________________________________

А в щойно відкритому меблевому салоні «МОДЕРН», який знаходиться за адресою: м. Житомир, вул. Генерала Потапова, 1 («Еко-маркет») ви зможете підібрати необхідні меблі для вашої квартири.