На Житомирщині ГМО виявляють в ковбасах і в котлетах

Ні для кого не секрет, що зараз у харчовій промисловості широко застосовується генетично змінена сировина і споживач повинен бути впевненим у тому, що виробник вкаже на етикетці, що та чи інша готова продукція має в своєму складі генетично модифіковані компоненти.

Але для того, щоб виробник міг, наприклад, гарантувати відсутність ГМО у своїй продукції, він має провести її перевірку. Саме з цією метою на базі ДП “Житомирстандартметрологія” створено лабораторію молекулярно-генетичних досліджень ГМО – єдиний в області акредитований Національним агентством з акредитації України (НААУ) за міжнародним стандартом ІSО/ІЕС 17025 випробувальний підрозділ, який має змогу, а врешті й право визначати і якісний, і кількісний вміст ГМО методом полімерної ланцюгової реакції в реальному часі.

Всього з часу заснування лабораторії досліджено 1533 зразки харчової продукції та харчової сировини. Перевищений вміст ГМО виявлено в 4% перевірених зразків. Найчастіше вміст ГМО “зашкалював” у сої та кукурудзі. А взагалі ГМО виявляли і в ковбасах, і в котлетах, і в смако-ароматичних сумішах.

За інформацією прес-служби Житомирстандартметрології, останнім часом спостерігається тенденція росту кількості виявлених випадків перевищення вмісту ГМО. Зокрема, у жовтні було перевірено 37 зразків харчової продукції та продовольчої сировини. Цього разу перевищення ГМО виявлено в комбікормах і в тій же сої. При цьому, перевищений вміст ГМО виявлено у 10,8% зразків, наданих на дослідження.