На Житомирщині ліквідували міжнародний контрабандний канал ввезення вантажних автомобілів

У Житомирській області співробітники Служби безпеки України викрили та припинили протиправну діяльність організованої групи осіб, які налагодили контрабандний канал ввезення з країн Євросоюзу на митну територію нашої держави вживаних вантажних автомобілів.

Встановлено, що приватний підприємець – мешканець м.Житомира підшуковував за кордоном бувші у використанні автотранспортні засоби, потенційних покупців на них на території нашої держави та залагоджував з ними усі нюанси майбутньої угоди.

Щоб зменшити суму податків і обов’язкових митних платежів, його посібник – директор комерційної структури однієї з європейських країн (в минулому теж житомирянин) виготовляв сфальшовані товарно-супровідні документи, змінюючи при цьому дані щодо фірми-відправника та занижуючи в 2-3 рази вартість автомобіля.

Відтак до справи брався третій співучасник протиправної схеми, який здійснював доставку «уцінених» транспортних засобів на територію України та розмитнював їх на підставі підроблених документів з недоплатою обов’язкових платежів до державного бюджету.

Наразі у матеріалах кримінальної справи фігурують 44 автомобілі, ввезені та розмитнені зловмисниками на підставі підроблених документів. Вживаються заходи щодо встановлення інших, вже реалізованих ними іномарок, оскільки, за оперативними даними, контрабандисти працювали за напруженим графіком: щомісяця до України ввозилося в середньому 10-20 вантажівок, вартістю близько.

Як інформує прес-центр СБ України, 26 жовтня ц.р. Управлінням СБУ в Житомирській області стосовно членів організованого угрупування порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч.2 ст.201 (контрабанда), ч.ч. 2 та 3 ст.358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) Кримінального кодексу України.