На Житомирщині пройдуть Дні документального кіно

З 21 по 25 листопада 2011 року в Житомирі та Житомирській області відбудеться VIIІ Міжнародний фестиваль Docudays UA «Дні документального кіно про права людини».

Організатор фестивалю – Житомирська обласна молодіжна громадська організація «Сучасний Формат».

ПРОГРАМА VІІI Міжнародного мандрівного фестивалю Docudays UA «Дні документального кіно про права людини» у місті Житомирі з 21 по 25 листопада

21 ЛИСТОПАДА

Місце проведення: Кінотеатр «Україна» (Адреса: вул. Київська, 13)

16:30 – «Правосуддя для Сєргєя» / Нідерланди / 2010 /Режисер – Ганс Германс, Мартін Маат.

Приз правозахисного конкурсу «за невпинну боротьбу проти тиску будь-якої влади та захист правосуддя, який викликає захват і переконує у тому, що жертва була не марна».

«Правосуддя для Сєргєя» – вражаюча історія Сєргєя Магнітського, російського юриста, який помер у листопаді 2009-го у 37 років унаслідок тортур у слідчому ізоляторі Москви, так і не дочекавшись суду.

Його загибель викликала обурення світової спільноти, але в самій Росії корумповані чиновники, винуватці трагедії, не були й не будуть притягнуті до відповідальності. Через рік після смерті Сєргєя Магнітского фільм розповідає про чоловіка, який заплатив найвищу ціну, намагаючись викрити всеохопну корупцію, в лабетах якої опинилась Росія.

Зараз сім’я і друзі Сєргєя вперше згодилися говорити на камеру, аби розповісти історію пересічного громадянина, який наважився протистояти корупції на найвищому рівні.

17:50 – «У разі розгерметизації» / Бельгія / 2009 / Режисер – Сара Мун Хау.

Спеціальна відзнака творчого журі «за людську витривалість, показану у дуже приватний та художній спосіб».
Як би ви сприйняли звістку про те, що ваша дитина народилась з невеликою вадою?

Новина накриває вас з головою, розриваючи душу. Всі мрії розбиваються на друзки перед лицем трагедії завдовжки в життя. Але дуже швидко ці почуття поступаються іншим. «Аби не вмерти, я знімала своє життя з сином щоразу, коли гастролювали з танцювальною трупою по кілька днів на місяць упродовж року.

Якщо я хотіла допомогти синові, то мала подбати про себе». У разі розгерметизації салону літака стюардеси радять пасажирам із дітьми спочатку надіти кисневі маски на себе, а вже потім – на дітей. Сара Мун Хау, розповідаючи свою історію, використовує дуже приватні деталі: фрагменти сімейних архіві, картини повсякденного життя, сцени, що нагадують сон, медичні відео з камери, підключеної до електроенцефалографа, тощо.

22 ЛИСТОПАДА

Місце проведення: Кінотеатр «Україна» (Адреса: вул. Київська, 13)

16:30 – «Авто*Мат» / Чехія / 2009 / Режисер – Мартін Маречек.

Ініціатива «Авто*Мат» має на меті зробити місто комфортним для життя. Цей фільм – не просто відкрита критика машин та водіїв. Це с проба зрозуміти, що люди думають про цілі й місце людства на Землі.

Стрічка показує розвиток ініціативи “Авто*Мат” через розмови з різними персонажами. Тут і генеральний директор автомобільної компанії Skoda, і мер Праги, а також соціологи, бізнесмени, мамусі на велосипедах та схиб нуті автолюбителі… Авто*Мат» – це рука допомоги, проте насамперед люди мають допомогти собі самі. Щоб полюбити свій «простір», вони мусять зробити його місцем життя, а не транзитним вокзалом.

Будь-який район чи село мають стати мікросвітом, створеним працею людей, де вони живуть, відпочивають, навчаються, спілкуються і гуляють, місцем, яке люди вважають своїм спільним домом.

18:10 – «Прибульці з космосу» / Іспанія, США, Мексика / 2010 /Режисер – Альба Мора Рока.

Спеціальний приз від Регіонального представництва Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) у Білорусі, Молдові та Україні як «найкращий фільм, що висвітлює проблеми біженців».

Документальна стрічка «Прибульці з космосу» змальовує перші зустрічі людей племені нукак маку з білими у 1988 році. «Ми дуже боялися білих людей, бо думали, що вони канібали», – каже Кірарі, старійшина племені.

Останні з кочівників, виявлені в Південній Америці, нукак маку століттями кочували у тропічних лісах південної Колумбії. Але нині територія Амазонії, де живе плем’я, охоплені війною з колумбійськими наркобаронами, тож нукак маку були змушені покинути свою землю. У фільмі показане зіткнення абсолютно різних світів: поселенці, місіонери, озброєні угрупування та колумбійські наркобарони.

23 ЛИСТОПАДА

Місце проведення: Кінотеатр «Україна» (Адреса: вул. Київська, 13)

16:30 – «Вам не подобається правда – 4 дні в Гуантанамо» / Канада / 2010 / Режисер – Люк Коте, Патріціо Енрикес.

Спеціальна відзнака правозахисного журі «за незвичний режисерський прийом, що дозволив побачити нову неприємну правду про відому проблему в’язниці Гуантанамо».

Документальний фільм базується на записах камери спостереження у в’язниці в Гуантанамо, нещодавно розсекречених канадським судом.

Це перша зустріч агентів канадської розвідки та дитини-в’язня Гуантанамо. У фільмі детально розібрана гра в кішки-мишки між поневолювачем і поневоленим. І ця гра імітація запису камери спостереження, аналізує політичний, правовий і науковий аспект вимушеного спілкування.

17:50 – «Килимок» / Україна / 2010 / Режисер – Андрій Роханський.

Події, які висвітлює режисер, відбуваються в Харкові. У цій історії йдеться про звичайну людину, життя якої змінюється за один день і назад вороття немає. Режисер попереджає, картина не для людей зі слабкими нервами.

Дивіться фільм і пам’ятайте – вони поруч! І вже розпочали полювання. Можливо на тебе, а може під загрозою твої близькі. Фільм базується на реальних подіях.

22-23 листопада– Житомирська область

Місто Бердичів

22 ЛИСТОПАДА

Місце проведення: Кінотеатр ім. Фрунзе (адреса: вул. Карла Лібкнехта, 35/1)

15:00 – 16:40 – «Вам не подобається правда – 4 дні в Гуантанамо»

23 ЛИСТОПАДА

15:00 – 16:30 – «Авто*Мат»
місто Овруч

Місце проведення: Районний будинок культури (адреса: вул. Радянська, 46)

22 ЛИСТОПАДА

15:00 – 15:26 – «Прибульці з космосу

23 ЛИСТОПАДА

15:00 – 16:40 –«Вам не подобається правда – 4 дні в Гуантанамо»

село Немиринці (Ружинський район)
Місце проведення: Сільський будинок культури

22 ЛИСТОПАДА 2011

15:00 – 16:10 – «Правосуддя для
Сєргєя»

23 ЛИСТОПАДА 2011

15:00 – 16:00 – «У разі розгерметизації»

Вхід на всі сеанси вільний!

До програми цьогорічного фестивалю увійшли фільми-призери найвідоміших міжнародних кінофестивалів документального кіно.

Багато фільмів є справжніми шедеврами документалістики, що були відзначені найпрестижнішими нагородами на міжнародних кінофестивалях багатьох країн світу.

Ефект від перегляду фільмів буде підсилений зустрічами з правозахисниками, діячами культури та митцями, тематичними дискусіями, обговореннями, диспутами в молодіжних аудиторіях.

Цього року фестиваль Docudays UA проводиться не лише в кінотеатрахі, але й у вищих навчальних закладах міста Житомира. В рамках фестивалю студенти вищих навчальних закладів візьмуть участь у майстер-класах з дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів на тему: «Ти і міліція».

Координатор фестивалю – Олександр Мельничук (093) 085 27 97