Незабаром вийде український фільм “ТойЩоПройшовКрізьВогонь”. Трейлер дивись тут

У часи економічного та культурного застою і під час СРСР, і після його розпаду українське кіно накопичило історії, легенди, сценарії та ідеї.

Тільки нині їх беруться втілювати. Фільм знаменитого Михайла Іллєнка з феєричною назвою «ТойЩоПройшовКрізьВогонь» – одна із перших пташок, яка залетить на великі екрани.

На першу сцену – лише один дубль, потім – сонце зайшло. Режисер Іллєнко – замість головного героя, троє друзів-мандрівників – замість знімальної групи.

За найважливішим кадром романтичної балади «ТойЩоПройшовКрізьВогонь» кіномитець мандрував на яхті «Купава» до Кордильєрів. Тоді фінансування стрічки затримали найдовше – майже на півтора року.

«Безумовно затримка – це дуже серйозне випробування для фільму. Акторам дуже важко, бо вони переростають, вони переростають цю ідею, ці слова, які їм треба ще сказати», – каже режисер Михайло Іллєнко.

Біографія хлопця з Полтавщини – сама по собі захопливий сюжет. Герой радянського союзу, який після німецьких таборів перетворився на ворога народу. Але з заслання втік до Канади, де через роки зустрів українську експедицію вже в ролі індіанського вождя.

Український герой 3 місяці тому вже випробовував глядача. Однак спецефекти для великого екрану не згодилися. Нині їх повністю переробляють. Для реальної комп’ютерної графіки повітряного бою, радилися з льотчиками, дизайнери вивчали воєнні машини.

Бюджет біографічного блокбастеру – 16 мільйонів гривень. Покажуть його вже цієї зими. Возитимуть стрічку від міста до міста. Однак окупитися, як і будь-який український фільм, «ТойЩоПройшовКрізьВогонь» не зможе. Насамперед, каже продюсер, екранів в Україні мало.

«Російський ринок закритий, Європейський ринок закритий – і все ми у безвиході», – розповідає генеральний продюсер фільму Володимир Філіппов.

Останні перевірки та доопрацювання – в сучасній кінолабораторії. Сезон українського героя нині планують з січня до травня.

Олексій Колесник у фільмі – мудрий і розважливий індіанський вождь. Це він передасть стерно влади – українському чужакові.

«Найголовніше для мене було це те, що фільм український. Тільки на своєму національному кіно, яке відчуває аромат цієї країни, можна створити справжню красиву державу», – говорить актор Олексій Колесник.

За матеріалами Юлії Мендель, fakty.ictv.ua