Передмістя Житомиру відімкнули від газу, від холоду мерзнуть 17 тисяч людей

Житомирське передмістя – два селища Озерне та Новогуйвинськ на порозі зими відключили від газу.

Газовики вперто не дають 17-ти тисячам людей тепла. Люди бояться повторення Алчевська.
Без опалення вже добу школи, садочки, поліклініка і житлові будинки.

“У квартирі дуже холодно. Дорослий може одягнутися, а його (онука) у півтора місяця нереально одягнути. Він просто мерзне. Люди платять, це борги місцевої влади”, – каже жителька смт Новогуйвинська Людмила Олександрівна, яка вийшла з онуком погрітись на вулицю.

У місцевому садочку 230 дітей. На термометрі – 12 градусів тепла. Діти сплять одягнені і під теплими ковдрами, які поприносили батьки.

У єдиній в містечку котельні газовики перекрили газ і опломбували трубу. Керівник котельні бідкається, що уночі, коли труби замерзнуть, у селищі може статися справжня катастрофа.

“Підморозить будинки і буде катастрофа. Якщо тільки підмерзне труба, з’являється крижана пробка, все ми його не запустимо”, – боїться керівник котельної Володимир Федін.

Розлючені жителі пішли скаржитися до селищної ради. Люди кажуть платять за послуги, тож чому мають мерзнути у власних домівках – не розуміють.

Селищний голова Новогуйвинська Валерій Гарбуз виправдовується – газопостачальній компанії заборгували 50 тисяч гривень. Гроші обіцяють знайти, та газовики обіцянкам не вірять. Вимагають сплатити борг, ще й передоплату за наступний місяць.

“Як можна передплатить, якщо з 1 жовтня ввели нові ціни на газ”, – не розуміє Валерій Гарбуз.

У Житомиргазі коментувати хто, скільки і кому винен відмовилися. Тим часом людей захищати взялася прокуратура. Кажуть, газовики порушили закон про теплопостачання, де заборонено відключати котельні від газу в опалювальний сезон. Та попри протест прокуратури газопостачання котелень відновлювати не квапляться.

Тож скільки ще сидіти людям без тепла невідомо. Та найбільше вони бояться, що нічні морози можуть призвести до аварії, як було в Алчевську. Тоді його жителі взимку більше місяця сиділи без опалення, пише тсн.