Розбірки в Житомирському музеї Космонавтики

У Житомирському музеї Космонавтики вчора, 2 листопада 2011 відбулися громадські слухання щодо подальшої долі музею.

На сайті музею цей захід було анонсовано як «Зустріч з авторсько групою проекту реконструкції музею (друга черга) з будівніцтвом планетарію» і передбачалося, що в даному випадку «сучасний стан реалізації проекту будуть обговорювати автори архітектурно-будівельної частини, розробка сучасного цифрового обладнання планетарію, художнього ескізу майбутньої експозіції та її наукового забезпечення».

Однак насправді в залі була присутня «група підтримки» співробітників музею, яка практично виконала «гімн слави» керівництву музею.

Коли ж підійшла черга показувати зроблене, то відбулися деякі конфузні моменти. Так представник Київської фірми «Літер» представив барвисту презентацію про планетарій, побудованому в Донецьку. Слів немає – планетарій у Донецьку, дійсно вражає уяву своїм найвищим рівнем технологій, застосованих і використовуваних в його створенні і роботі. Рівень Донецького планетарію настільки високий, що до цього повинні прагнути всі розробники проектів планетаріїв.

Однак, ні на одне з технічних питань щодо проекту планетарію в Житомирі, представник фірми «Літер» відповісти не зміг. Більше того, він зізнався, що у нього навіть немає технічного завдання на створення такого проекту. А це значить, що те, що побачили присутні у залі, просто ефектне шоу для залучення потенційних клієнтів і не більше того. Відразу виникає питання: а навіщо тоді це анонсувалося керівництвом музею та обласним керівництвом як зустріч з розробниками вже існуючого проекту? Просто заспокоїти громадськість? Вдалося тільки під натиском дізнатися передбачувану вартість планетарію: від 10 до 12 мільйонів гривень. Однак, без технічного завдання, яке припускаючим виконавцям так і не було передано, ця цифра може виявитися сильно наближеною. До того ж на обговоренні була представлена тільки одна презентація планетарію. У наступному році повинні будуть відбутися тендерні торги на розробку та монтаж планетарію, а також на закупівлю обладнання для нього. Нез’ясованим залишилося питання, що буде, якщо зазначена фірма не виграє тендер? І взагалі чи є альтернативні пропозиції, які можливо було б реалізувати?

Другий конфуз стався з представником, що відповідає за художню розробку експозиції музею. Так і не була названа тема експозиції, хоча раніше передбачалося, що вона буде носити назву «Україна і Космос». Розробник експозиції тільки, затинаючись, сильно бентежачись, зміг повідомити, що їм ведуться консультації і обговорення проекту експозиції, але добитися відповіді на те, що існує хоча б концепція експозиції, також не вдалося. Було ухильно повідомлено, що вона розробляється. Нове запитання: на що було витрачено час, починаючи з минулого року, коли Губернатор Житомирської області урочисто заклав капсулу при початку будівництва другої черги музею?

Третій конфуз стався вже з проектантами самої будівлі другої черги музею – зокрема добудови експозиційного залу і передбачуваної перлини нашого міста – нового унікального цифрового планетарію. Виявилося, що проектувальники, що ведуть роботи в даний час вже переробляють раніше виконаний проект. Попередній проектант просто зник у невідомому напрямку, і зі слів директора музею Космонавтики, вона не може з ним зв’язатися: «він не відповідає на телефонні дзвінки і на надіслані йому з повідомленням листи, не з’являється на узгодження проекту і взагалі не відомо про нього ніяких відомостей». Таким чином, під кінець року, з будівництвом Житомирського музею Космонавтики закручується просто моторошна детективна історія, гідна пера найбільших метрів цього жанру.

Теперішній же проектувальник будівлі зміг представити тільки два загальних попередніх ескізи будівлі, на яких були позначені тільки попередні параметри будови. До того ж із зазначених ескізів можна тільки приблизно отримати відомості про те, яким буде експозиційний зал, тому що на ньому не опрацьовані технічні параметри конструкції.

Четвертим сюрпризом, але вже очікуваним, був опис конфлікту виконавцем будівельних робіт. З’ясувалося, що кошторис, закладений в будівництво, не відповідає проекту. Таким чином, вартість реально виконаних робіт не відповідає її передбачуваному значенню. Це знову-таки ставить чергове запитання до якості попереднього проекту і взагалі до реальності продовження будівництва. Тепер у будівельної організації через неякісний проект виникли цілком реальні проблеми: закуплені будівельні матеріали, виконана частина робіт, але не підписаний акт здачі-приймання виконаних робіт. Таким чином, лавина негараздів докотилася до виконавця. Яким чином йому тепер відзвітувати за витрачені матеріали, виплачену заробітну плату будівельникам і за використані енергоресурси?

Спроба прояснити ситуацію докорінно присікалася «групою підтримки» керівництва музею. Схвильовані дами розповідали про те, як вони провели свою молодість в стінах музею, екзальтовані чоловіки розповіли зворушливі історії про своє перше кохання, яке вони зустріли в залі музею, емоційні співробітники музею розповідали про великі нагороди і чудову освіту колишнього і нинішнього директорів музею Космонавтики. Але не було сказано жодного слова про те, хто за це все буде платити???!!!

Хто буде платити за те, що проект виявився нікуди не придатним, і його довелося кілька разів переробляти? А адже вартість первинного проекту склала близько 23 тис. гривень.

Хто буде платити за вже побудовану частину будівлі планетарію та експозиційного залу? Адже зараз на виконавця робіт значиться величезний борг за використані матеріали. Наближається зима і вже зараз на вулиці заморозки. Але ж без робіт з консервації конструкції, які практично дорівнюють вартості по продовженню будівництва, вже побудоване просто не «доживе» до весни. Залишаться тільки зварні каркаси і все. Хто заплатить за це?

Хто заплатить за те, що більше року пройшло з урочистого закладення капсули на будівництві другої черги музею Губернатором Житомирщини. Трохи повторимося, але протягом усього цього часу співробітниками музею імітувалася величезна і бурхлива діяльність, яка на перевірку виявилася порожнім пшиком. На зустрічі, що відбулася, назвемо це так, тому що обговоренням це назвати було важко, так як обговорювати в принципі не було чого, не було представлено ні концепції Житомирського планетарію, ми побачили тільки презентацію Донецького планетарію, ні концепції експозиції в новому залі музею, так як розробник тільки зміг сказати, що він «консультується» з провідними фахівцями в цій галузі. До того ж виявилося, що відсутня і сама концепція всієї будівлі другої черги музею, так як попередній проект виявився непридатним і кілька разів перероблявся.

Нагадаємо, що минулого року на будівництво другої черги музею було виділено з бюджету 295 тис. гривень. Освоєна вся сума.

Цього року на будівництво виділено 1 млн. 490 тис. гривень. Не заплачено ні копійки, але в «борг» будівельною організацією закуплено матеріалів та виконано робіт на суму близько 400 тис. гривень.

Розробка проекту обійшлася платникам податків в 23 тис. гривень.

Суму, витрачену на розробку експозиції в новому залі дізнатися не вдалося, але зі слів експертів вона склала настільки мізерну суму, що говорити про серйозну розробку просто не доводиться. Реальний рівень підходу до концепції на сьогоднішній день нижче всіх мислимих рівнів. Також обдзвонили декілька провідних організацій, що мають досвід створення подібних експозицій, зокрема, Національне космічне агентство України, але скрізь нам відповіли, що представники Житомирського музею Космонавтики з ними не зв’язувалися. Тобто, виходить, що досвід колег, Житомирських фахівців музейної справи навіть не цікавить.

У що обійдеться місту і області благоустрій навколо музею, перепланування руху автотранспорту та створення інфраструктури, то це також питання спірне.

Начальник Управління культури і туризму Житомирської обласної державної адміністрації Юрій Градовський додатково повідомив, що сума, виділена на будівництво другої черги музею буде витрачена на інші потреби об’єктів культури в Житомирі, зокрема на реконструкцію будівлі колишнього театру – нинішньої Житомирської філармонії.

Керівництво музею зберігало весь цей час мовчання, і лише під натиском журналістів екстрено почало збирати громадськість на різні «обговорення». Але обговорювати можна те, що побудовано, зроблено, те, що планується зробити, але не примарні обіцянки. 28 жовтня на Круглому столі обговорювалися проблеми з будівництвом другої черги музею Космонавтики. Було надіслано запрошення й директору музею Ірині Дячук, але вона відповіла відмовою, тому що не «зрозуміла проблеми ЯКОГО музею Космонавтики» збираються обговорювати учасники Круглого столу. Трохи дивно, якби в Житомирі зібрався Круглий стіл та обговорювалися проблеми Дніпропетровського, Запорізького або Черкаського музеїв Космонавтики. Цілком ймовірно, зарозумілість, проявляється керівництвом музею по відношенню до журналістів і не бажання відповісти на поставлені «дражливі» питання й призвело до затяжного конфлікту, що вилився в справжній скандал.

Але найголовніше, в Житомирі вже не з’явиться до «Євро-2012» виставка «Україна і Космос», яка могла б підвищити імідж Житомира в очах всього світу. В даний час в Житомирі немає привабливих екскурсійних та туристичних маршрутів. Показати що-небудь прибулим на «Євро-2012» вболівальникам, що випадково забрели до Житомира, просто нічого.

За матеріалами: RTA-plus