Розбірки в музеї космонавтики. Частина друга

Третього листопада на сайті Репортер Житомира був опублікований матеріал стосовно Житомирського музею Космонавтики і його подальшої долі.

Матеріал визвав неоднозначну реакцію громадськості, тому Репортер Житомира вирішив дізнатися позицію адміністрації музею і дати відповіді на «конфузи», які знайшов автор матеріалу.

Дізнатися позицію Ірини Дячук, директора музею Космонавтики нам не вдалося, адже зараз вона перебуває у відрядженні у Москві. Тому з нами спілкувалася Бодашевська Галина, заступник директора з наукової роботи.

1.«… ні на одне з технічних питань щодо проекту планетарію в Житомирі, представник фірми «Літер» відповісти не зміг. Більше того, він зізнався, що у нього навіть немає технічного завдання на створення такого проекту. А це значить, що те, що побачили присутні у залі, просто ефектне шоу для залучення потенційних клієнтів і не більше того. Відразу виникає питання: а навіщо тоді це анонсувалося керівництвом музею та обласним керівництвом як зустріч з розробниками вже існуючого проекту? Просто заспокоїти громадськість?»

– Розпочнемо з того, що не ми були організаторами такої зустрічі. Ініціатором виступила організація «Екомїръ». Суть такої зустрічі – не показати і розказати, які ми хороші і сумлінні працівники. Ми хочемо показати проблему і знайти шляхи її вирішення. Хочемо вийти із неї з мінімальними втратами. Під час проведення слухань директор музею Дячук Ірина неодноразово наголошувала, що готова підписати будь-які акти про виконані роботи, якщо буде висновок компетентних органів про безпеку будівлі.

2.«Другий конфуз стався з представником, що відповідає за художню розробку експозиції музею. Так і не була названа тема експозиції, хоча раніше передбачалося, що вона буде носити назву «Україна і Космос». Розробник експозиції тільки, затинаючись, сильно бентежачись, зміг повідомити, що їм ведуться консультації і обговорення проекту експозиції, але добитися відповіді на те, що існує хоча б концепція експозиції, також не вдалося. Було ухильно повідомлено, що вона розробляється».

– Є і тема експозиції , і її концепція, немає лише приміщення, де можна починати втілювати творчі задуми. Дійсно, тема майбутньої експозиції – «Україна і космонавтика». Мета – показати вклад України у світову космонавтику, її здобутки і досягнення. І вона повинна відповідати вимогам сьогодення – бути сучасною і за змістом, і за використанням художніх засобів передачі інформації, і з максимальним використанням інноваційних технологій. Для Житомира така інтерактивна експозиція має стати справжнім проривом. До речі, часто доводиться чути закиди стосовно того, що керівництво музею нічого не робить для поповнення існуючої експозиції «Космос» і двадцять років розбазарює державні кошти. Але з самого початку експозиція носила статус експериментальної. Тут і не може з’явитись нового експонату, адже в експозиції закладена філософська ідея – наштовхнути відвідувачів на думки про космос і на роль кожного у цій системі.

3.«Третій конфуз стався вже з проектантами самої будівлі другої черги музею – зокрема добудови експозиційного залу і передбачуваної перлини нашого міста – нового унікального цифрового планетарію. Виявилося, що проектувальники, що ведуть роботи в даний час вже переробляють раніше виконаний проект. Попередній проектант просто зник у невідомому напрямку» – спочатку варто сказати про проект будівництва першої черги музею, який передбачав лише один поверх, і автором якого був Володимир Вдовиченко (майстерня «Аста»). І до кінця нинішнього року Підрядник – НВА «Житомирський моноліт»

– Повинен був побудувати нам приміщення для зберігання фондів. Відповідно фундамент заклали лише для одноповерхової будівлі. Згодом, розуміючи всю безперспективність і небезпечність такого будівництва, автор проекту просто зник, тобто відмовився від здійснення обов’язкового авторського нагляду над будівництвом. Не здійснювався і технічний нагляд, бо всі, хто погоджувався спочатку, після огляду виконаних будівельних робіт відмовлялися здійснювати технічний нагляд. Наголошую – сьогодні мова йде про будівництво першої черги, яке за договором повинен здійснювати «Житомирський моноліт», але він припинив роботу на об’єкті 19 вересня. А на громадських слуханнях ми говорили про планування другої черги будівництва, тобто про побудову приміщення (другий поверх) для експозиції «Україна і космонавтика» та про побудову планетарію. Для вдосконалення проекту, для проектування другої черги ми запрошували багатьох архітекторів міста, але жоден з них не хотів займатися цим питанням. Добре, що Петро Перевознік погодився допомогти нам і взявся виправляти помилки попередника.

Зараз проводиться експертиза фундаменту будівлі.

4.«Нове запитання: на що було витрачено час, починаючи з минулого року, коли Губернатор Житомирської області урочисто заклав капсулу при початку будівництва другої черги музею?»

– Як на що? На будівництво, звичайно. А капсулу урочисто заклали безпосередньо у фундамент, тобто на початку першої черги будівництва. І початок кожного будівництва передбачає певні процедури, передбачені чинним законодавством України.

5.«Четвертим сюрпризом, але вже очікуваним, був опис конфлікту виконавцем будівельних робіт. З’ясувалося, що кошторис, закладений в будівництво, не відповідає проекту. Таким чином, вартість реально виконаних робіт не відповідає її передбачуваному значенню»

– Взагалі-то це робота підрядника не відповідає проекту, бо проект і кошторис – це одне ціле. Як можна будувати, не враховуючи кошторис і особливості проекту?

6.«До того ж виявилося, що відсутня і сама концепція всієї будівлі другої черги музею, так як попередній проект виявився непридатним і кілька разів перероблявся»

– Що значить визначення «концепція будівлі». Є проект і є концепція експозиції, треба розрізняти. У нас є ідея тематико-експозиційної побудови експозиції, тільки самої зали немає.

7. «Було надіслано запрошення й директору музею Ірині Дячук, але вона відповіла відмовою, тому що не «зрозуміла проблеми ЯКОГО музею Космонавтики» збираються обговорювати учасники Круглого столу.

– Ви краще опублікуйте повну відповідь Ірини Дмитрівни, а не виривайте цитати з її листа, саме з листа, а не з «відмови», як написано у вас. А щодо самої ідеї проведення громадських слухань, то другого грудня, тобто відповідно до пропозиції громадських організацій проводити їх щомісяця, відбудуться наступні слухання щодо стану будівництва у музеї космонавтики. Сподіваємося, що громада міста візьме під свій контроль цю непросту ситуацію.

Роман Буравський

З такої цегли планували зводити стіни

У приміщенні, де раніше зберігались фонди музею, колишній підрядчик влаштував “каптьорку”

Загадкова стіна, призначення якої не знають навіть будівничі

Ось так зберігаються архівні документи

А так – фонди музею