Сергій Рижук: «Відродження поліського села – наше головне завдання»

17 листопада в Житомирському обласному українському музично-драматичному театрі ім. І. Кочерги відбулися урочисті збори з нагоди Дня працівників сільського господарства.

В урочистостях взяли участь голова облдержадміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Олександр Никитюк, заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан.

У залі зібрались кращі сільгоспвиробники, фермери, працівники харчопереробних підприємств з усієї області.
Свято розпочалось театралізованим дійством „Благословенний рідний край” у виконанні акторів та балетної групи театру.
В знак глибокої шани і вдячності за повсякденну увагу і турботу про селян очільникам області вручили запашні короваї.

З вітальним словом звернувся до присутніх у залі працівників агропромислового комплексу області голова облдержадміністрації Сергій Рижук, висловивши велику вдячність селянам за їх невтомну щоденну працю. Очільник області зазначив, що в агропромисловому комплексі збережено позитивну динаміку зростання виробництва сільськогосподарської продукції. Цьогоріч вдвічі збільшено обсяги кредитування сільгосптоваровиробників (залучено 102,7 млн. грн. кредитних ресурсів), втричі зросло інвестування в аграрну галузь (обсяг валових інвестицій становить 693 млн. грн.).

За 10 місяців приріст виробництва аграрної продукції становить 238 млн. грн. і сягає 3,2 млрд. грн., у тому числі 2 млрд. грн. – продукція рослинництва, 1,2 млрд. грн. – тваринництва. Індекс виробництва складає 106,8 %.

Сергій Рижук наголосив, що за підсумками року в агроформування області надійде близько 1,5 млрд. грн. виручки від реалізації сільськогосподарської продукції, що дозволить при 18% рентабельності отримати майже 230 млн. грн. прибутку.

За словами очільника області, основна увага у цьому році була зосереджена на сільськогосподарських культурах, які забезпечують продовольчу безпеку, – яра пшениця, гречка, картопля, овочі, цукровий буряк. Посіви цукрових буряків розширено на 4,1 тис. га. На 47 тис. га зросли площі зернової кукурудзи, на 16,8 тис. га – соняшника. Разом з тим вжито заходів з відновлення традиційної для Житомирщини галузі – льонарства.

«Вперше в аграрній практиці регіону, – наголосив голова облдержадміністрації, – буде вироблено понад 1 млн. 358 тисяч зернових, їх врожайність складає майже 34 ц/га. Для зберігання зернових в області функціонує 22 сертифікованих хлібоприймальних підприємства і зерносховища. За останні три роки побудовано три сучасних елеватори у Ружинському, Романівському та Чуднівському районах.

У результаті розширення площ посіву цукросировини відновлено повноцінну роботу Корнинського цукрового заводу, яким перероблено понад 40 тис. тонн цукросировини та вироблено майже 5 тис. тонн цукру. У 2012 році заплановано розширення площ посіву цукрових буряків до 22 тис. га та відновлення виробничої діяльності Коровинецького цукрозаводу». .

<>bСергій Рижук повідомив про позитивні результати й у картоплеовочевому комплексі області. Особлива увага приділялася розвитку картоплярства в особистих селянських господарства, де сконцентровано 95% виробництва. По всіх категоріях господарств картоплю викопано на площі 61 тис. га та отримано 1,3 млн. тонн. Завершено збирання овочів на площі 10,1 тис. га, валовий збір продукції майже 200 тис. тонн.

Підсумовуючи здобутки у тваринницькій галузі, очільник області зазначив, що в усіх категоріях господарств утримується 250 тисяч голів великої рогатої худоби, в тому числі 141 тисяча корів, майже 200 тисяч свиней та 6,4 мільйони голів птиці. За чисельністю поголів’я ВРХ в державі область посідає 6 місце
У цій галузі найбільше зусиль докладається для збереження та зростання чисельності поголів’я.

Особливу увагу приділено розвитку спеціалізованого фермерства та всебічному сприянню розвитку тваринництва інвестиційними кампаніями.

На придбання нетелів фермерськими господарствами з передбачених в обласному бюджеті на 2011 рік 2,4 млн. грн. уже використано 1,7 млн. грн. і до кінця року кошти будуть використані повністю.

Опрацьовано перелік інвестиційних пропозицій з модернізації та реконструкції 77 тваринницьких комплексів і ферм Житомирщини. Залучивши інвестиції для їх реалізації, отримаємо можливість поповнення поголів’я майже на 40 тисяч голів.

Сергій Рижук відзначив також досягнення підприємств харчової і переробної промисловості. Цьогоріч ними впевнено зафіксовано тенденцію нарощування виробництва порівняно з минулим роком.

Індекс продукції харчової промисловості закріплено на рівні 105,9%. Особливо були відзначені такі інвестиційно активні підприємства, як житомирські лікеро-горілчаний і маслозавод, Радомишльський пивзавод.

На завершення свого виступу очільник області побажав всім присутнім у святковій залі здоров’я, родинного достатку і благополуччя, подальших успіхів у роботі та щедрої віддачі від землі.

Свої привітання і найкращі побажання висловили, виступаючи перед трудівниками села, голова обласної ради Йосип Запаловський, заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан, начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Дідківський, голова обласної організації профспілки працівників АПК Ніна Добринська, голова Федерації профспілок області Неля Паламарчук.

Кращим працівникам галузі на святі було вручено високі державні нагороди. Свято продовжив концерт, підготовлений артистами театру.

Репортерові Житомира про це повідомляє управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Фото Кaтерини Тарановської