Сергій Рижук: «Всі причетні до відключення газопостачання мають нести відповідальність»

10 листопада в облдержадміністрації відбулося позачергове розширене засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

У засіданні взяли участь голова облдержадміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Олександр Никитюк, заступники голови Віктор Балюрко, Микола Дейсан. На засідання прибули голови райдержадміністрацій, районних рад, міські голови, голови сільських і селищних рад області.

Сергій Рижук повідомив присутнім, що позачергове засідання скликане з приводу надзвичайної події, що сталася 7 листопада. ВАТ «Житомиргаз», порушуючи конституційні права громадян, відключило від газопостачання селища Новогуйвинське та Озерне Житомирського району. Фактично без опалення залишились всі соціальні об’єкти селищ і 12 тисяч людей. Відключення відбулося через заборгованість за спожитий газ і відсутність лімітів на газ. Були вжиті всі необхідні заходи, щоб підключити опалення того ж дня.

Сергій Рижук нагадав, що під час підготовки до опалювального сезону було зроблено все, аби забезпечити повноцінну роботу господарств області в осінньо-зимовий період, особливо у соціальній сфері. За словами очільника області, кожен керівник має бути господарем і персонально відповідати за стан справ у підпорядкованих йому господарствах. «Без вас на території ваших населених пунктів ніхто не може керувати, ніякі обслуговуючі організації. Не можна допускати виникнення таких надзвичайних ситуацій», – наголосив він.

Сергій Рижук звернув увагу присутніх на необхідність активізації роботи з населенням з метою погашення існуючих боргів.
Очільник області зазначив, що обласна влада контролюватиме стан розрахунків за спожиті енергоносії і газ, і повідомив, що на сесії обласної ради, яка відбудеться 15 грудня, буде розглянуто питання про виділення коштів для проведення розрахунків.

«Всі причетні до відключення газопостачання мають нести відповідальність за це», – наголосив Сергій Рижук.

Заборгованість за спожиті енергоносії і газ в області складає 185 млн. грн. Тільки за жовтень було використано газу на 21,5 млн. грн., а сплачено 3 млн. грн. Рівень розрахунків за енергоносії по Україні складає 45%, по Житомирській області – 27%. Про це повідомив перший заступник голови облдержадміністрації, голова комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Микола Олещенко.

Він також звернув увагу присутніх на протипожежну безпеку, повідомивши, що за 10 місяців поточного року в області сталося 1794 пожежі, під час яких загинуло 86 осіб. Микола Олещенко наголосив і на необхідності підготовки до роботи снігоочисної техніки, заготовці піску і солі для посипання доріг узимку.

Рішенням обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій наголошено головам правлінь ПАТ «Житомиргаз» та ПАТ «ЕК Житомиробленерго» на недопущенні відключення від газо-, електропостачання об’єктів закладів освіти, культури, охорони здоров’я, установ соціальної сфери.

Комісія визнала недостатньою роботу Житомирської, Коростишівської райдержадміністрацій, Бердичівської, Житомирської, Малинської, Коростенської та Новоград-Волинської місцевих рад з питання розрахунків за спожитий природний газ.
Прийнято рішення головному управлінню житлово-комунального господарства та енергозбереження облдержадміністрації терміново забезпечити надання до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України інформації щодо необхідних обсягів фінансування на погашення підприємствам теплоенергетики різниці в тарифах за теплову енергію за 2011 рік для І групи споживачів та, враховуючи велику заборгованість Міністерства оборони України за житлово-комунальні послуги, направити клопотання щодо її погашення.

Міським головам, головам райдержадміністрацій вказано на необхідності забезпечення щоденного контролю проходження опалювального сезону, запровадження щотижневої звітності голові облдержадміністрації про хід опалювального сезону.

У рішенні комісії наголошується на забезпеченні дієвої роботи „гарячих” ліній під час опалювального сезону, на персональній відповідальності міських голів, голів райдержадміністрацій за розрахунки за спожиті енергоносії. Про це Репортерові Житомира повідомляє Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації/