Сім чудес Керчі: античні руїни, турецька фортеця, кургани, каменоломні і грязьові вулкани

Нещодавньо жителі Керчі відзначали 2611-річчя заснування свого міста.

Напередодні свята було проведено опитування серед керчан, щоб дізнатися, які пам’ятки вони в першу чергу рекомендують подивитися гостям Керчі.

З’ясувалося, що для огляду навіть семи керченських чудес одного уїк-енду не вистачить: потрібно приїжджати у відпустку, щоб познайомитися з природою і унікальними об’єктами багатющої 26-вікової історії міста – від Боспорського царства до наших днів.

Царський курган

Цей унікальний курган розташований в 5 км від Керчі в селищі Аджимушкай. Висота кургану – 18,5 м, в окружності – 250 м. Порожня гробниця і сьогодні вражає своєю пишністю, одночасно продовжує зберігати безліч загадок: чому вхід кургану орієнтований не так, як в інших похованнях, чому весь курган при будівництві був покритий морськими водоростями, чи правда, що стіни його були завішані при похованні килимами? ..

Війна і каменоломні

Аджимушкайські каменоломні – один з найдраматичніших пам’ятників часів Великої Вітчизняної війни. Підземні каменоломні в межах міста Керч (названі по селищу Аджимушкай), де з другої половини травня до кінця жовтня 1942 року частина військ Кримського фронту вела героїчну оборону проти німецько-фашистських загарбників. Вражає своєю таємничістю і масштабами: по підземних переходах каменоломень можна дістатися з Керчі до Феодосії!

Пантікапей на схилах гори

Руїни античного міста Пантікапей знаходяться на вершині і схилах гори Мітрідат в центрі сучасної Керчі. Назва міста має іранські корені: Пантікапей – рибний шлях, що вказує на багатий рибою Боспор Кіммерійський (нині Керченська протока). Нині збереглися залишки оборонних споруд, будинків, громадських будівель; таємничі руїни, старовинні будівлі, які можна було зустріти буквально на кожному кроці, незмінно приваблюють туристів.

Склеп Деметри і його копія

Всесвітньо відомий античний пам’ятник знаходиться в центральній частині міста. Стіни і склепіння покриті фресковим живописом на сюжети міфів про богиню родючості та землеробства Деметри – однієї з найбільш шанованих в Боспорському царстві. Побудували прекрасний склеп, щоб після смерті жриці славили свою богиню. Зараз склеп закритий. Але для всіх бажаючих в міському музеї біля підніжжя Мітрідата представлена точна модель склепу.

423 сходинки Мітрідату

Гора висотою 92 метра – центральний елемент композиції міста Керч і чудова оглядова площадка, що дозволяє охопити поглядом всю керченську бухту. Шлях наверх лежить через 423 щаблі великих мітрідатських сходів, архітектурного пам’ятника. Свою назву гора отримала за ім’ям боспорського царя Мітрідата. На сьогоднішній день над горою Мітрідат височить Обеліск Слави, який був встановлений в 1944 р.

Грязьові вулкани

Дивний феномен природи. Тисячі людей щорічно приїжджають до вулканів по глину, яка має цілющі властивості. У двох кілометрах від села Бондаренкове знаходиться широка пустельна улоговина. Вулканів тут багато, і всі різні. Невинна зовнішність невеликих вулканів оманлива: мешканці Бондаренкового розповідають, що під час Великої Вітчизняної війни в його безодню провалився німецький танк, який намагався подолати «калюжу»!

Фортеця Єні-Кале

Фортеця є якщо і не візитною карткою Керчі, то одним з головних туристичних об’єктів. Місце дуже гарне, зверху відкриваються чудові види на море і прилеглі території. У 1701 році на західному узбережжі протоки Керчі турки приступили до будівництва нової фортеці, для того щоб утруднити російським кораблям проходження в Чорне море. Єні-Кале в перекладі означає «Нова фортеця», і колись вона служила резиденцією турецького паші. Фортеця добре збереглася і приваблює не лише туристів, але і фотографів з моделями для фотосесій.

За матеріалами: Сьогодні

___________________________________________________________________________

За допомогою мережі турагенцій “ДАТУР” Ви можете зробити екскурсії в будь-яку точку України.

Адреси офісів ДАТУР:

м. Житомир, вул. Київська, 79
м. Житомир, вул. Київська, 25

Телефони: 36-12-33, 41-27-60 ,41-86-06
066-347-70-60 Вікторія, 063-63-68-262 Артем
067-410-51-73 Оксана, 050-463-22-21 Алла

м. Вінниця, вул. Пирогова 23-А, ТРЦ «FERIDE PLAZA». (0432) 55-26-85 Марина, 068-111-39-49, 063-629-77-30.

Для замовлень по Києву і Україні 063-63-68-262 Артем, 067-410-51-73 Оксана
www.hotway.com.ua