Тренер СК «Візаж» Віталій Лясковський: «Краще зробити крок назад, щоб потім зробити два вперед»

Цієї перемоги чекали всі. Вболівальники разом із тренером команди до останнього вірили, що фарт з’явиться.

13 листопада СК «Візаж» з великим відривом (4:0) переграв свого основного конкурента по турнірній таблиці чемпіонату міста ФК «Полісся-Продукт». Репортер Житомира поспілкувався з тренером СК «Візажу» Лясковським Віталієм, який розповів про задачі та перспективи на цей сезон.

Вітаємо з перемогою. Можливо, немає за що хвилюватись й успіх повернувся до вас?

Думаю, у нашої команди все наладиться. Тим паче, зараз ми тримаємо третю сходинку турнірної таблиці чемпіонату Житомира з футзалу, і в нас немає намірів її залишати. Є тільки ціль піднятись ще вище.

Яка була установка на гру?

В першу чергу, хочу подякувати гравцям за чудову гру. А, по-друге, вони повністю виконали установку на гру. Весь тиждень ми ретельно готувались до двох матчів, один з яких був зіграний в рамках Чемпіонату України, інший – міста. Бути на передостанній сходинці в турнірній таблиці ЧУ – не варіант, і в нас немає часу розслаблятись.

Дуже важко перейти з юнацького футболу до професійного, але з чогось потрібно починати. Зараз ми намагаємось змінювати темп гри, беручи курс на перемоги. Велику увагу приділяємо реалізації, а також – комбінаційному футболу. Проблема нереалізованих моментів переслідує команду, тому я докладу максимум зусиль для викорінення її з нашої гри. Тим паче, нам потрібно виступити на високому рівні в Чемпіонаті України, не кажучи про міський.

Проаналізувавши матч моєї команди проти «Шанс-Авто», чудово розумію, що нам було під силу їх обіграти. Хоч мої хлопці й не дограли до кінця, зуміли пропустити на останній хвилині, ще й додумались забити самим собі, проте ми будували гру весь матч. Але працювати є над чим. Та в будь-якому разі команда має великі перспективи.

Можливо, команді не вистачає Тосича, Максимчука та інших досвідчених гравців, які в минулому сезоні грали за СК «Візаж»?

Ми надаємо хороші умови для реалізації футболіста в нашому клубі, але хлопці зробили свій вибір самі. Це футбол, тому на такі речі звертати уваги не варто. У нас є гідні гравці, які відіграють не гірше. Крім цього, Дмитро Тосич повертається до лав нашого клубу. Дмитро вже з наступного тижня починає тренуватись за нашу команду, а з 1 січня потрапить до заявки на ЧУ. Але ми не зачиняємо двері для інших гравців.

Думаєте, що Тосич зуміє підсилити гру?

Думаю, так. Дмитро – універсальний гравець, який не боїться брати на себе ініціативу і створювати моменти. А це для футзалу дуже важливо.

А що скажете про саму гру (Візаж – Полісся-Продукт: 4-0)?

Ця гра мала два підтексти. Перший – це турнірна таблиця, адже з «Поліссям» ми змагаємось за позицію в ній. Другий – це два різні стилі гри. Так зване протистояння двох тренерів та двох хороших команд. Відповідно до цього у моїх підопічних була мотивація довести, що вони вміють перемагати і що не дарма представляють Житомир у Чемпіонаті України.

Ми забили 4 голи, три з яких належать молодим гравцям: Тищенко став автором другого голу, Зайцев зробив дубль. Також відмічу Лисенка, який і відкрив рахунок у грі. Проте цей матч виграла вся команда. І радує те, що ми не пропустили на останній хвилині і зуміли зберегти нулі на табло для нашого суперника.

А що за стиль гри у «Візажу»?

Моя команда грає за тактиками сучасного футзалу. Ми будуємо гру в два дотики, демонструючи при цьому швидкість і стрімкість розвитку атак. Також ми намагаємось нав’язати свою гру супернику, таким чином, перетягуючи розвиток гри на його половину поля.

У стартовому складі у вас завжди грають молоді гравці. Як кажуть, дорогу молодим?

Звісно. Ми поєднуємо молодь і досвідчених гравців. Тим паче, що в нашій команді дуже перспективна молодь. Радує, що Тищенко відновився після минулорічної травми. Думаю, що Рахметов , воротар молодіжної збірної України, вийде на поле в основі в Чемпіонаті України в матчі проти львівського «Лембергу». Сьогодні молодь розбавляє досвідчених гравців минулорічних гравців житомирського «Контингенту». Великий досвід гравців Володимира Мухіна, Юрія Коваля, Романа Киришуна та голкіпера Максима Сорокіна лежить на плечах цих гравців.

А хто з цих досвідчених гравців є безперечним лідером?

Певно, що Коваль Юрій. На даний момент він є найкращим бомбардиром в Чемпіонаті України, тому на його плечах лежить великий обсяг роботи. У команді завжди має бути лідер і приклад, тому Юра підходить на ці ролі якнайкраще. Але хочу, щоб забивав не лише Коваль, але й інші мої гравці. І хочу, щоб кожен вихованець «Візажу» міг претендувати на звання кращого бомбардира.

Ірина Сташко