У Новогуйвинську знову «дерибан» землі. Ціна питання на мільйони гривень

У Новогуйвинській селищній раді пристрасті тривають. Цього разу земельні питання стали головними на порядку денному 12-ї сесії 6-го скликання.

Репортер Житомира провів своє розслідування – і роз’яснить усе про пікантні земельні питання. Звідки взявся ласий шматок землі? Хто на нього претендує? І чим все закінчилось? Читай далі на Репортері.

РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯ – ПП «ДИНАСТІЯ» – ПРОКУРАТУРА: як це було?

В далекому 1994 році Житомирська обласна Рада передала земельну ділянку площею 240 га Житомирській районній раді народних депутатів під індивідуальне житлове будівництво.
Наступного року депутати на третій сесії Житомирської районної ради вирішили розширити межі населеного пункту селища Новогуйвинськ. Таким чином, 240 га землі перейшли до комунальної власності, і райдержадміністрація вже не мала права ними розпоряджатись.

Попри це, на підставі рішення від 1994 року, голова Житомирської РДА у березні 2007 року видає розпорядження №193 «Про затвердження технічних документацій із землеустрою щодо встановлення зовнішніх меж земельних ділянок в натурі та складанню договорів оренди землі, з метою передачі їх в оренду ПП”Будівельник-ХХ”, ПП”Житомир Буд-Альянс”, ПП”Капітальне будівництво”, ПП ІБК”Династія” на території Новогуйвинської селищної ради для будівництва індивідуальних житлових будинків котеджного типу”.

Так, 10 квітня 2007 року між ЖРДА та ПП “Династія” був укладений договір оренди цієї земельної ділянки, яка знаходиться на території Новогуйвинської селищної ради Житомирського району за межами населеного пункту для будівництва індивідуальних житлових будинків котеджного типу.

Прокуратура області втручається у такий розвиток подій і виносить припис: розпорядження про передачу в оренду земельної ділянки винесено з порушенням земельного законодавства. У Новогуйвинській селищній раді не було Державного акту, який би засвічував те, що земельна ділянка перейшла у її власність. Значить, її варто вважати як ту, що за межами населеного пункту. Таким чином, райдержадміністрація порушила порядок надання земельних ділянок для будівництва, оскільки за межами населених пунктів будівництво заборонено, а це є підставою для скасування договору оренди.

Рік прокуратура доводила незаконність дій райдержадміністрації. І лише постановою Вищого господарського суду України від 19 квітня 2011 року частково було задоволено касаційну скаргу й відтак поновлено справу господарським судом Житомирської області.

30 червня 2011 року суд визнав договір оренди землі недійсним. Крім цього, ПП «Династія» зобов’язана сплатити 8 500 гривень державного мита на користь держбюджету України й 11 800 гривень за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Проте за час «правового буквоїдства» підприємство «Династія» вже побудувало на орендованій ділянці перший пусковий комплекс підвідного та розподільчих газопроводів, всю систему електропостачання, інші підземні та наземні інженерні комунікації та нежитлові споруди.

ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯ КАЖЕ СВОЄ СЛОВО

Задовольнивши позов прокуратури, Житомирська районна і Новогуйвинська селищна ради надсилають до Житомирської облдержадміністрації подання про встановлення і зміну меж смт Гуйва, проект землеустрою щодо встановлення і зміну меж смт Гуйва Новогуйвинської селищної ради Житомирського району.

8 вересня 2011 року обласна рада затверджує цей проект і змінює межі смт Гуйва Новогуйвинської селищної ради Житомирського району.

Відповідальність поставити крапку лягає на депутатів Новогуйвинської селищної ради, які мають проголосувати за підтвердження цього рішення. Проте депутати селищної ради розкололись на два табори. Одні говорили, що розбудова котеджного містечка, лягаючи на плечі селищної ради, створить ще більше проблем. Інші ж – у прагненні отримати земельну ділянки були лише «за».

Петро Волотовський, заступник голови Житомирської райдержадміністрації Житомирської області, пояснює: «Земельна ділянка площею 240 га пустувала довгий час. Цю ділянку надали райдержадміністрації для того, щоб вона побудувала інженерні мережі та котеджі, в чому їй і допомагає ПП “Династія”. Але прокуратура заборонила будівництво, бо ділянка розташована за межами населеного пункту. Тоді ми пішли іншим шляхом – ввели її в межі населення пункту. За ініціативою вашої селищної ради дали погодження на внесення в межі населеного пункту цю земельну ділянку. Райадміністрація підтримала і направила в обласну, яка й затвердила. Це рішення було прийняте без вас. Зараз лише постає питання, що ви будете робити з нею?»

Спочатку депутати взялись голосувати й ситуація вийшла такою: двоє за, двоє проти, решта утримались. Вийшло, що Новогуйвинська селищна рада не погодила введення 240 га землі у свої межі. Але не тут-то було.

Волотовський Петро продовжує промову, яка й призводить до переголосування. «За» збільшилось до 18 голосів – так і ввели землю в межі смт.

ДОЛЯ ПП «ДИНАСТІЇ» В РУКАХ НОВОГУЙВИНСЬКА

Хоч і договір про оренду землі є недійсним, але надія на продовження співпрацю «Династії» вже з Новогуйвинською селищною радою все-таки є. Депутатський корпус, проголосувавши більшістю за перезаключення договору з даним підприємством, автоматично повертає їй право на будівництво котеджного містечка.

Пан Волотовський з цього приводу говорить: «ПП “Династія”, заключивши договір, сплачувала оренду в сумі 90 тисяч гривень і в обласну адміністрацію, і в районну. Тепер же всі вилучені гроші будуть йти до бюджету вашої селищної ради, а це значно поповнить вашу казну. У випадку, якщо ви не підтвердите договір про оренду, “Династія” має право подати в суд, адже підприємство в розбудову котеджного містечка вже вклало 800 тисяч гривень, які вам потрібно буде повернути».

А це означає, що «Династія» залишається у виграші за будь-яких обставин. Якщо ж селищна рада голосує більшістю «за», приватне підприємство розбудовує ділянку і вилучає з неї кошти. Якщо ж ні, то відбиває кошти, які вже витратила. За першим пунктом інвестиційно-будівельна компанія отримає більше грошей, певно, тому й так бореться за ласий шматок землі. На жаль, представників ПП «Династія» на сесії не було.

А голова земельної комісії Володимир Решотка зазначив: «Питання з приводу “Династії” поки залишається відкритим, і комісія з цього приводу не може надати точних даних».

У 2007 році нормативна грошова оцінка (НГО) цієї землі становила три мільйони сімнадцять тисяч п’ятсот сорок гривень згідно розрахунку ДП «Житомирский науково-дослідний та проектний інститут землеустрою». За укладення договору, сума орендної плати становила 24 375 гривень 50 копійок. Таким чином, за чотири роки НГО збільшилась майже у чотири рази, якщо ж нині орендна плата становитиме 90 000. Сума, справді, «смачна», але ці гроші не поповнять бюджет селищної ради, бо призначені за статею витрат на розширення інфраструктури котеджного містечка.

Волотовський шокує наступним: «За генеральним планом виділено 527 ділянок, а розпоряджень – 596. Для самого ж смт залишилось лише 100».

На запитання: «Чому розпоряджень більше, ніж ділянок?», – відповідь депутати так і не отримали. Пан Волотовський їх запевнив, що такими даними не володіє. А детальну інформацію обов’язково нададуть, але пізніше. Дивно, що райдержадміністрація, розподіляючи ділянки й видаючи розпорядження, не знала кому і чому…

За таких обставин можливий наступний сценарій: замість розбудови можливої котеджної інфраструктури побудують самих 100 котеджів. По суті, містечко залишиться без школи, фельдшерського пункту, стадіону, магазину.

Після двогодинних суперечок і роз’яснень, вирішили проголосувати, але не за перезаключення договору оренди землі з ПП «Династія». Голосували депутати за винесення цього питання на доопрацювання. Депутатський корпус одноголосно проголосував «за». І це було єдиним результатом голосування сесії, яке об’єднало присутніх депутатів.

Відтак земельне питання у мільйони гривень залишається відкритим…

Ірина Сташко

Договір оренди землі між ПП “Династією” та ЖРДА

Рішення господарського суду Житомирської області від 30 червня 2011 року, Справа №2/45-Д (про визнання недійсним договір оренди землі)

Генеральний план житлового масиву Великий Шумськ

Ділянки, які вже роздані під будівництво