У Житомирі чиновників будуть ховати за казенний рахунок

У Житомирі виконком прийняв рішення: ховати депутатів міськради та чиновників мерії за рахунок міської казни.

Правда, вартість церемонії не повинна перевищувати двох тисяч гривень. Але навіть у такому вигляді постанова викликала невдоволення городян. Тим більше, на тлі того, що зовсім недавно мер Житомира збирався придбати службовий автомобіль за 600 тисяч бюджетних гривень.

На сайті Житомирської міської ради, в розділі рішення виконкому, вже кілька днів висить документ під номером 668. Положення про відшкодування витрат на поховання окремих категорій громадян так і залишилося б непоміченим, в купі інших прийнятих рішень, якщо б під окремими категоріями громадян не значилися депутати і чиновники міськради.

Акім Галімов, кореспондент: “В доповненні до рішення Житомирського виконкому чітко вказано те, на що можуть розраховувати люди, які працюють, засідають і приймають рішення в цій будівлі. У переліку 9 пунктів, серед яких послуги автокатафалка, копання могили механічним способом, труна, хрест, підпис на хресті, вінок середній або великий, мабуть це залежить від заслуг перед містом, і навіть автобус супроводу”.

Секретар Міськради, яка тепер теж має право на безкоштовний похорон, не може зрозуміти: чому рішення зустріло негативний відгук у жителів. Адже й раніше мерія ховала за казенний рахунок одиноких людей, або почесних городян.

Наталія Леонченко, секретар Житомирської міської ради: “Якщо питання стоїть про те, чи мають право депутати у разі смерті бути похованими за рахунок Міськради? То так, я, наприклад, скажу так, мають право. Вони працюють сьогодні на громадських засадах, заробітну плату не отримують, і вони сьогодні є представниками Громади Міста. Чому, загалом то, у разі смерті вони не можуть бути поховані за рахунок цієї ж громади міста?”

Щоправда, громадськість ніхто не питав. Втім, Наталя Леонченко говорить, депутати вмирають нечасто і втрати для бюджету міста невеликі. Тим більше є чіткі тарифи, згідно з якими з казни компенсують витрати на похорон.

Загалом, сума церемонії не повинна перевищувати 1927 гривень.

Василь Іванович показує найпростішу труну в комунальному підприємстві з надання ритуальних послуг. За договором саме ця контора організовуватиме похорон. Ціна виробу 446 гривень.

Тобто, з казни все оплачується найпростіше, каже директор підприємства, якщо клієнти хочуть більшого – за свій рахунок.

За рахунок міського бюджету, розповідає Василь Ганченко, депутатів і чиновників ховали і раніше, просто виконком виносив рішення по кожному випадку окремо. А тепер прийняли одне положення, на всі випадки.

За матеріалами: Подробиці,Телеканал “Інтер”