У Житомирі пройде єврейський проект “Штетл”

30 листопада о 15.00 у приміщенні Благодійного Центру «Хесед Шломо» відбудеться презентація історико-культурного проекту «Штетл».

Завдання проекту – виховання дітей і молоді різних національностей у дусі толерантності і взаємоповаги, формування історичного світогляду і розуміння єдності культурного простору сучасної України.

Історична доля України творилась працею і натхненням багатьох народів. Євреї внесли значний вклад у формування образу сучасної України.

На Житомирщині немало міст, які по праву можна назвати єврейськими: Коростень, Новоград-Волинський та ін. Наприкінці XIX ст. на Волині налічувалося 133 єврейських містечка, які зовсім не були автономною єврейською територією. У штетлах євреї жили і працювали разом з українцями, поляками, чехами, росіянами. Разом вони ділили радощі і негаразди, жили єдиним життям, зберігаючи свою культуру. Разом народжувались і гинули у пеклі Великої Вітчизняної.

Нашому місту більше тисячі років. Євреї почали селитися тут надзвичайно давно. Вони будували школи, лікарні і синагоги, розвивали ремесла і торгівлю.

Вже у 18 столітті Житомир став містом працелюбних єврейських майстрів, енергійних підприємців. Житомир також був одним із центрів єврейського культурного життя: тут працювала легендарна єврейська типографія, було відкрите рабинське училище, яке пізніше стало єврейським учительським інститутом, засноване перше ремісниче училище.

З нашим містом пов’язані імена класиків світової літератури – євреїв за походженням -Менделе Мойхер Сфорима, Шолом-Алейхема, Хаїма-Нахмана Бяліка, відомих письменників, музикантів, художників.

Благодійний Центр «Хесед Шломо» знаходиться по вул. Яна Гамарника, 10.

Довідки за телефоном: 42-62-02)