У Житомирі пройшов захід «Добротою зігріємо серця»: Рижук подарував 48 мобільних телефонів

У Житомирі відбувся урочистий захід до Міжнародного дня інвалідів.

29 листопада в Житомирській обласній філармонії відбувся захід «Добротою зігріємо серця», присвячений Міжнародному дню інвалідів, інформує управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Участь у заході взяли голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук, начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Галина Корінна, директор Житомирського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Володимир Прушківський, голова обласної ради профспілки працівників житлово-комунального господарства Алла Сироткіна.
Проведення заходу благословив єпископ Житомирської та Новоград-Волинської єпархій Української православної церкви Никодим.

Сергій Рижук відзначив, що Міжнародний день інвалідів – це не свято, це день вираження загальнолюдської поваги і любові. У своєму вступному слові він прозвітував перед присутніми про здійснену протягом року роботу щодо соціального захисту людей із інвалідністю.

«На Житомирщині проживає 86,4 тисяч громадян з обмеженими фізичними можливостями, діє 45 громадських організацій інвалідів та понад 30 підприємств, утворених цими організаціями. Моїм розпорядженням «Про відзначення Міжнародного дня інвалідів» затверджено проведення заходів: відвідування керівництвом області і районів інтернатних закладів, де проживає понад 2,5 тисяч ветеранів війни й інвалідів, а також їх відвідування за місцем проживання, для вирішення нагальних проблем інвалідів та надання матеріальної підтримки, – повідомив Сергій Рижук.

– Так, матеріальну допомогу за рахунок коштів обласного бюджету надано 1149 чол. на суму 308,775 тис. грн., а за рахунок державного бюджету надано матеріальну допомогу 389 чол. на суму 146,5 тис. грн.

З метою ефективного вирішення питань щодо створення сприятливого середовища для людей з інвалідністю, реалізації ними права на участь в економічній, політичній, соціальній та інших сферах суспільного життя рішенням сесії обласної ради 26 червня 2008 року затверджено обласну комплексну програму соціального захисту інвалідів на 2008-2012 роки. Цією програмою передбачено надання фінансової підтримки громадським організаціям інвалідів, створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю, надання одноразової матеріальної допомоги інвалідам та малозабезпеченим громадянам та інше. На виконання поставлених цілей з обласного бюджету на 2011 рік громадським організаціям інвалідів виділено 197,2 тис. грн., у тому числі Житомирській обласній громадській організації людей з інвалідністю «Молодь. Жінка. Сім’я» – 39,9 тис. грн., Житомирській обласній організації УТОС – 24,9 тис. грн., Житомирській обласній організації УТОГ – 132,4 тис. грн.».

За багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у справу створення безперешкодного життєвого середовища для людей із інвалідністю, їх соціального захисту і працевлаштування та з нагоди Міжнародного дня інвалідів Сергій Рижук нагородив почесними грамотами облдержадміністрації та обласної ради директора Житомирського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Володимира Прушківського, директора Житомирського учбово-виробничого підприємства УТОГ Олександра Єфимовича та голову Коростишівської територіальної організації Житомирської обласної організації УТОГ Тетяну Бінчук. Також голова облдержадміністрації передав 48 мобільних телефонів для смс-спілкування голові обласної організації УТОГ Вірі Евіній.

Начальник головного управління праці та соціального захисту населення Галина Корінна зауважила, що таких мобільних телефонів загалом на область передано 85. Усі вони перейдуть до людей із інвалідністю по слуху в містах Коростень, Новоград-Волинський та Бердичів.

«Сказати сьогодні, що всі люди на землі рівні ми не можемо, – зауважила Галина Корінна. – Адже ми проживаємо у різних соціально-економічних умовах, у нас різний колір шкіри, очей та волосся. Але ми всі сходимося в одному – в покликанні робити добро. І життя дуже часто доводить, що ті, кого ми називаємо людьми з обмеженими фізичними можливостями, є людьми з необмеженими духовними можливостями».

Від імені колегії головного управління начальник подякувала всім, хто полегшує життя людей із інвалідністю, вручила грамоти і подарунки.

Під час заходу виступили директор Житомирського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Володимир Прушківський і голова обласної ради профспілки працівників житлово-комунального господарства Алла Сироткіна. Володимир Прушківський відзначив грамотами і преміями Фонду людей, які допомагають долати життєві негаразди людям із інвалідністю.

На завершення присутні на заході побачили пластичну драму у виконанні театру міміки та жесту культурного центру УТОГ «Лісова феєрія» за мотивами п’єси Лесі Українки «Лісова пісня».