У діагностичному центрі тепер черг на рентген не буде

3 листопада у Житомирі відбулося відкриття відділення променевої діагностики в обласній консультативно-діагностичній поліклініці.

Участь в урочистостях взяли голова облдержадміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, головний лікар обласної клінічної лікарні ім. О. Гербачевського Михайло Борщівський, працівники поліклініки. Про це Репортеру Житомира повідомляє Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

З вітальним словом до присутніх звернувся Сергій Рижук: «Ми розуміємо, наскільки важливе місце у лікуванні має діагностика, профілактика захворювань. Найкращий фахівець, змушений працювати, не маючи якісного обладнання, не досягне гарних результатів. Спільно з обласною радою було прийнято рішення виділити кошти на сучасне обладнання для обласної лікарні (1 мільйон 400 тисяч гривень)».

Очільник області повідомив, що на розвиток галузі охорони здоров’я цього року спрямовано близько 40 млн. грн. Житомирщина увійшла у п’ятірку областей в Україні, в яких найвища готовність регіональних перинатальних центрів ІІІ рівня. Це Кіровоградська, Донецька, Харківська, Дніпропетровська області. «Приємно відчувати себе на рівних поруч з такими розвиненими регіонами», – з гордістю зауважив голова облдержадміністрації.

Сергій Рижук розповів, що на розширеному засіданні Кабінету Міністрів, на якому він був присутній учора, Президент України Віктор Янукович серед усіх напрямків соціально-економічних реформ підкреслив пріоритет питань охорони здоров’я, реформування медичної галузі. Віктор Янукович чітко визначив орієнтир подальшої роботи – зосередити увагу на вирішенні соціальних проблем.


В області багато робиться для розбудови економіки, досягнуто значних успіхів в аграрній сфері, вирішуються болючі соціальні питання. «Влада робить все від неї залежне для покращення життя людей», – наголосив Сергій Рижук.

Михайло Борщівський подякував голові облдержадміністрації і голові обласної ради за підтримку і розуміння і запросив за 2 тижні на відкриття нової дахової котельні на приміщенні обласної лікарні.

Відділення променевої діагностики є частиною служби променевої діагностики обласної клінічної лікарні ім. О. Гербачевського. Тут змонтовані та використовуються два рентгенодіагностичних апарати та стаціонарний флюорограф, створені всі умови для високопродуктивної роботи персоналу відділення та комфортного перебування пацієнтів, які направлені у відділення для проведення досліджень.

Новий рентгенодіагностичний апарат Clinomat на три робочих місця виробництва італійської фірми «ItalRay» випущений у 2011 році. Він був придбаний за кошти обласного бюджету разом з трьома іншими, які встановлені в Чуднівській, Олевській, Житомирській районних лікарнях.

Апарат дозволяє проводити рентгенографію різних органів та систем людського організму, а саме органів грудної клітки та черевної порожнини, кісток та суглобів, нирок. Окрім рентгенографії на даному рентгенодіагностичному апараті можна проводити рентгеноскопію органів грудної клітки та черевної порожнини: стравоходу, шлунку, кишківника та виконувати при цьому рентгенограми органів, які досліджуються. Апарат дозволяє також проводити лінійну томографію легень та межистіння, нирок.

Завідувач відділення променевої діагностики Анатолій Омельчук зауважив: «Автоматичні машини для фотообробки рентгенограм, встановлені у відділенні, дозволяють робити якісні рентгенологічні знімки. Вони працюють швидко, що зменшує дозу опромінення на пацієнта. Через 1,5 хвилини з машини виходить сухий рентгенівський знімок. Встановлення нового рентгенологічного апарату ліквідує черги на цей вид обстеження».

Фото Катерини Тарановської