У селищі Гуйва перепоховали останки невідомого солдата. ФОТО

17 листопада у селищі Гуйва відбулося перепоховання невідомого радянського солдата до братської могили.

Останки героя знайшли у лісі біля Гуйви активісти Житомирської обласної громадської організації «ІПО «ПОШУК». Встановити його ім’я та інші персональні дані не вдалося.

Вшанувати пам’ять солдата, загиблого під час бою поблизу Гуйви 1943-го року, приїхали начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Ірина Басова, голова обласної організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів) Павло Ментов, делегація пошукового загону з міста Овруч на чолі з Яковом Грищуком, заступник голови Житомирської районної державної адміністрації Лариса Долганова, священнослужителі Новогуйвинської церкви, зібралася сільська громада, школярі та всі небайдужі.

Поховання невідомого солдата відбулося за ініціативи Новогуйвинської селищної ради. Її голова Валерій Гарбуз звернувся до присутніх: «На жаль, нам не вдалося з’ясувати ім’я цього солдата, але пам’ять про нього залишиться навіки. Багато ще безіменних могил розкидано по землі. Не було під час запеклих боїв можливості віддавати належні військові почесті і проводити обряди поховання за слов’янськими звичаями. Часто загиблих ховали там, де їх застала ворожа куля: в окопах, траншеях, полях та лісах. Нашого солдата також знайшли в лісі. Свідченням того, що цей солдат вів бій до останнього подиху є купа вистріляних гільз, знайдених членами пошукової групи разом із його останками».

Голова Житомирської обласної громадської організації «ІПО «ПОШУК» Олександр Ловинюк розповів, що працюють вони більше 20 років.«За цей час ми знайшли і поховали більше 16 тисяч чоловік. Це все чиїсь батьки, брати, діти, матері і сестри. З цих 16 тисяч всього 125-м солдатам і офіцерам вдалося встановити імена та знайти їх рідних. Більше 50 разів на рік ми проводимо перезахоронення, і не по одному, а по двадцять, тридцять, а той 100 чоловік. Крім пошукової роботи наша організація веде активну архівну роботу». Також Олександр Ловинюк подякував усім, хто прийшов вшанувати пам’ять невідомого солдата, а разом із тим – всіх, хто поліг за визволення СРСР від німецько-фашистських загарбників.

Під час свого виступу голова обласної організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів) Павло Ментов зауважив, що ту роботу, яку виконує громадська організація «ПОШУК» не можна переоцінити. І, облдержадміністрація та Спілка воїнів-афганців, внесли до тексту Меморандуму, підписання якого між ними відбудеться незабаром, пункт про матеріально-фінансове забезпечення «ПОШУКу».

Своїм досвідом поділився керівник пошукового загону з Овруча Яків Грищук. «Нам важко працювалося у всі часи. Але сьогодні мене ніхто не залякує, як то бувало раніше. Казали: кинь цю справу! А я їм: як же можна кинути, коли знайшов уже 120 жертв терору і голодомору? А вони все одно: кинь, бо станеш 121-м! Слава Богу, настав час, коли нам ніхто не заважає, тільки все більше людей допомагають», – каже Яків Якович.

Панахиду по загиблих воїнах у роки Великої Вітчизняної війни відправив настоятель Новогуйвинської церкви отець Дмитрій. Честь загиблому солдату віддали військові. Його останки ховали під військові залпи.

Наприкінці присутні переглянули реконструкцію епізоду бою 1943-го року, а всі бажаючі могли скуштувати солдатської каші, інформує управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Фото Катерини Тарановської