Українська ялинка вирушила до Ватикану, її прикрасять українськими іграшками

Ватикан зустрічатиме Різдво під українською ялинкою. Сьогодні урочисто її відправили у далеку дорогу до Папи Римського.

Священики проводжали лісову красуню молитвами, діти – з колядками. Головну ялинку для католиків шукали в усіх закарпатських лісгоспах ще з літа. Обрали 61-річне дерево, заввишки 30 метрів і вагою у 5 тонн. Спочатку навіть не знали, як його зрізати. Звернулися до сусідів-словаків.

До далекої дороги ялинку готували тиждень. 7-ро верхолазів прив’язали всі її 1000 гілок до стовбура, аби удвічі зменшити діаметр пишного дерева. Ця робота була найважчою, кажуть чоловіки. Вони не лише не зламали жодної вітки, а навіть всі шишки зберегли. З високогір’я до селища Великий Бичків зрізану ялинку доправили на гелікоптері.

Найвідповідальніше завдання – завантажити її на спеціальний автопоїзд і добре закріпити.

До Ватикану ялинку із Закарпаття везуть італійці. 54-річний водій Антоніо Тіду перед рейсом із особливим вантажем не хвилюється. Ялинку для Папи Римського доправляв уже двічі, з Австрії та Польщі. Закарпатським деревом зачарований. Каже: такої пишної ялинки, від низу аж до самої верхівки, ще не бачив. Та й урочисто так свою лісову красуню не проводжала до Ватикану ще жодна країна.

До Ватикану закарпатська ялинка прибуде першого дня зими. 5-го грудня її встановлять на площі Святого Петра. Дерево довго тішитиме весь католицький світ, запевняють закарпатські лісівники.

Україна вперше дарує різдвяну ялинку Ватикану. Почесна місія обійшлася майже у 100 тисяч євро. Гроші дали вітчизняні меценати. На розлогій і пишній ялинці-красуні будуть українські прикраси. У святкові дні під нею лунатимуть і наші колядки.

Світлана Ковбиця, Факти ICTV