В Житомирі до дня інваліда пройшов турнір з класичних нардів

У Житомрі стартували заходи до Міжнародного дня інвалідів, який відзначається третього грудня.

Не чекаючи вказівок «зверху», організували турнір з класичних довгих нардів, який відбувся на базі центру трудової реабілітації у Житомирі. Учасниками турніру стали житомиряни, які пересуваються за допомогою інвалідних візків.

Автор цих рядків з величезним задоволенням також покидав кості та посовав фішки.

Як співав Володимир Висоцький, «это только присказка, сказка впереди». Отож, турнір зорганізували самі учасники і, як виявилося в процесі його проведення, найкраща організація – це самоорганізація!

Щоправда, велику подяку всі висловили Юрієві Бережницькому, презедентові асоціації народ Житомирщини за активну підтримку та судійство турніру.

Сам же Юрій щиро зізнався: “Мене приємно вразила висока організація, воля до перемоги і 120-процентна явка учасників. Скажу відверто: навіть фізично здорових людей зібрати на багато важче. Це вже вдруге ми проводимо подібний турнір і я залишаюся все більше і більше задоволний роботою з цими людьми. Тому й надалі буду їх всляко підтримувати й допомагати”.

Боротьба тривала з 12 до 16 години і весь цей час разом з учасниками була голова Житомирської обласної громадської організації людей з інвалідністю, депутат міської ради від «Фронту змін» Неля Ковалюк.

Між іншим, пані Неля разом зі своїми однопартійцями організувала невеличкі подарунки для переможців і святковий стіл для всіх учасників.

За весь час спілкуваня ніхто не згадав про День інваліда, тому що цей день був справжнім святом. Турнір зібрав велику дружню родину – нікого не цікавило пересуваєшся ти на візку чи за допомогою милиць. Кожен відчував себе рівним і повноправним колегою, адже всі роблять одну справу.

Що це за турнір без переможців? Отож, почесне третє місце дісталося Леонідові Олексійчуку, другим став Олексій Рибін, а «абсолютним чемпіоном» – Андрій Обшта.

“Нарешті збулася моя мрія. Давно хотів зібрати разом своїх друзів-нардистів. Зараз хочеться щиро подякувати всім за участь, аособливо Юрію Бережницькому, Презедентові асоціації нард Житомирщини за те, що помітив, підтримав і допоміг. Про перемогу я зовсім не думав, а якщо вже вона дісталася саме мені, то присвячую цю перемогу своїй коханій дівчині”, – говорить Андрій Обшта.

Тарас Бандурко