Якщо шведи дадуть Житомиру кредит, нічні вулиці міста освітлять яскравими світлодіодними ліхтарями

Лампи розжарювання – вчорашній день, енергозберігаючі лампи – сьогоднішній, світлодіодних ліхтар – найближче майбутнє технологій освітлення міських вулиць.

Цими та іншими міркуваннями з приводу ситуації з нічним освітленням Житомира поділився з Репортером Житомира начальник КП “Міськвітло” Юрій Янушевич.

Юрій Євгенович вже п’ять років на своїй нинішній посаді. Каже, що за останній час зроблено дуже багато – нічний Житомир засвітився. Щоправда – роботи ще дуже багато, оскільки, щоб повністю відновити та ще й модернізувати занедбану минулими десятиліттями інфрастуктуру зовнішнього освітлення, треба багато грошей та зусиль.

Перед керівником “Міськсвітла” сьогодні постало два основних завдання:

1. Заміна всіх ламп розжарювання на енергозберігаючі;
2. Освітити вулиці і провулки, де освітлення відсутнє взагалі.

Щодо першого завдання. Всього у Житомирі налічується 12 тисяч 200 ліхтарів, відповідно, стільки ж лампочок. 8000 тисяч з них в останні роки вже замінено на енергозберігаючі. За останні 4 роки замінено 5,5 тисяч лампочок (2007р. – 2300 одиниць, 2008р. – 2000, 2009р. – 167 штук, 2010р. – 900, 2011р. – 200).

На останній сесії міської ради депутати проголосували за виділення 385 тисяч гривень на капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення з заміною ліхтарів на енергозберігаючі на 30-ти вулицях і провулках Житомира. У більшості з них нічне освітлення довгий час було відсутнє. Так ось, до кінця листопада працівники “Міськсвітла” вже здійснили роботи на 17-ти об’єктах. 13 вулиць підключать у останньому місяці 2011 року.

Енергозберігачі лампи мають п’ятирічний срок гарантії, якісно освітлюють територію, споживають менше електроенергії. Якщо просто лампа розжарювання “з’їдає” 100-150 Вт на годину, то енергозберігаюча – 50-70 Вт.

Юрій Янушевич показує морально і технічно застарілу конструкцію ліхтаря з лампою розжарювання і каже, що від них треба якнайшвидше позбавлятися…

Отож, залишилося здійснити заміну ще 4000 морально застарілих ламп розжарювання та освітити близько 80-ти неосвітлених вулиць та провулків Житомира.

Але ж треба дивитися вперед і не обмежувати себе реаліями сьогодення, оскільки час і технології змінюються дуже швидко і дуже часто краще інвестувати в сучасні технології, ніж переплачувати, у кращому випадку, двічі.

Виявляється, людство вже встигло винайти світлодіодний ліхтар. Це таке “чудо” освітлювальної техніки, яке споживає всього 20 Вт на годину, але світить так, що аж очі ріже (якщо дивитися на джерело світла).

Гарантійний срок роботи – 12 років! Виробництво – у Житомирі (ТОВ “РЕК”). А це – інвестиції у місцеву економіку, зручна сервісна підтримка (у разі несправності ліхтаря його оперативно відремонтують на місці). Юрій Янушевич продемонстрував потужність цього світлодіодного “прожектора”.

Світло виявилося настільки яскравим, що дивитися на нього все одно, що спостерігати за роботою електрозварювальника. Кореспондент Репортер Житомира декілька разів перепитав, а чи справді цей ліхтар споживає всього 20 Вт на годину?

Ось такі б ліхтарі почати ставити – тоді б точно нічний Житомир став би нагадувати цівілізоване місто свого часу.

Щоб замінити 4000 ламп розжарювання на ось такі світлодіодні ліхтарі, треба 5 мільйонів гривень. Та де ж їх взяти?

Юрій Янушевич розповів, що це можна зробити за рахунок єврокредиту, над залученням якого працює міський голова Володимир Дебой. Справа у тому, що програми з енергозбереження охоче фінансують європейські структури, оскільки споживання електроенергії – проблеми глобальна, а не однієї країни. Чим менше всі країни світу використовуватимуть електроенергії, тим менше шкідливих викидів від її виробництва потрапить у атмосферу. А вона у землян спільна.

Так ось, нещодавно Житомир відвідали представники шведської консалтингової фірми POYRY, яка здійснює енергоаудит. Працівники “Міськвітла” запропонували програму модернізації мережі зовнішнього освітлення Житомира з виділенням кредиту у розмірі 5-ти мільйонів гривень.

За словами Юрія Янушевича, пропозиція аудиторам сподобалася.

Якщо рішення буде позитивним, Житомир отримає 3-відсотковий кредит від Північної Екологічно Фінансової Корпорації NEFCO та зможе втілити у життя перспективні програми з модернізації міської інфраструктури.

Репортер Житомира побачив, як ремонтна бригада ремонтує мережу зовнішнього освітлення в провулку Семенівському, що на Мальованці:

Сергій Фещенко