З приходом зими у МНСників стає більше роботи. Про небезпеку для громадян розповів Ігор Нікітчук

В осінньо-зимовий пожежонебезпечний період виникає безліч ситуацій, що загрожують життю і здоров’ю людей.

Рятувальникам МНС доводиться надавати допомогу громадянам, які провалилися під лід, водіям, котрі зазнали лиха на дорозі і, звичайно, гасити пожежі, брати участь у ліквідації надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру та виконувати інші завдання. Ми звернулися до начальника Управління МНС України в Житомирській області генерал-майора служби цивільного захисту Ігоря Нікітчука за коментарями з приводу прогнозів техногенної та пожежної ситуації в області взимку, особливостями роботи служби МНС в осінньо-зимовий період.

Ігорю Валерійовичу, у чому особливість даного періоду з точки зору пожежонебезпеки?

Досвід роботи пожежно-рятувальних підрозділів показує, що з року в рік як на території області, так і всієї країни в цілому, в зимовий період збільшується кількість виїздів на пожежі. При цьому переважна їх більшість виникає в житловому секторі. В основному до пожеж призводить, так званий, людський фактор. Різко зростає кількість загорань через недотримання правил користування системами пічного опалення, експлуатації електропобутових приладів і електроустаткування. Величезна кількість пожеж пов’язана з необережністю при палінні.
Тенденція щодо збільшення загальної кількості пожеж та загибелі людей на них спостерігається щороку саме з настанням холодів. Не винятком став і 2011 рік. Так, за 10 місяців поточного року в області сталося 1794 пожежі (на 35 випадків більше ніж за аналогічний період минулого року). На 14,7 % зросла кількість людських утрат: у вогні вже загинуло 86 осіб (з них 2 дітей), у той час як торік за цей період – 75.

Яка найпоширеніша причина загибелі людей на пожежах у цьому році?

Сталою найбільш кількісною причиною є необережне поводження з вогнем – з початку року загинуло 64 особи, через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електрообладнання – 9 осіб, та життя ще 9 громадян забрало недотримання правил користування піччю.

Тому, хотілося б звернутися до жителів області та ще раз нагадати: щоб уникнути нещасних випадків, не треба використовувати обігрівальні електроприлади “кустарного виробництва” та необхідно суворо дотримуватися правил пожежної безпеки при використанні пічного опалення.

Окремо звертаюся до батьків з проханням постійно нагадувати своїм дітям про небезпеку пустощів з вогнем чи вибухонебезпечними предметами. Не забувайте контролювати їхнє дозвілля.

Які резонансні події чи пожежі сталися в області останнім часом?

Одна із подій трапилася 5 листопада у селі Бурківці Чуднівського району. 72-річна жіночка відчула запах газу біля плити. Запаленим сірником вона вирішила перевірити всі з’єднання від балону до плити. Але газу в приміщені вже набралося чимало. Стався спалах, від вентиля балону відірвало з’єднувальний шланг, полум’я било, як із сопла ракети. Але, на щастя, вибуху не сталося, господарка відбулася переляком та опіками. Вогнем пошкоджена газова плита, стіна та стеля. А усьому виною – людський фактор.

І ще один випадок, стався 6-го листопада о пів на десяту вечора в смт Ємільчино, у квартирі на третьому поверсі п’ятиповерхового будинку, де мешкає подружжя пенсіонерів. Невдало прилаштована господарем свічка спричинила загоряння спочатку подушки, а потім і крісла. Старенькі ради собі дати не могли – жінка через хворобу не ходила, її 74-річний чоловік страждав на старече недоумство. На сполох забили сусіди, відчувши запах диму.

Господарку рятувальники виносили на руках, діду теж знадобилася їхня допомога. Ще 15 мешканців будинку були евакуйовані. Постраждалих пенсіонерів доставили в лікарню. Зараз вони з реанімації переведені до терапевтичного відділення районної лікарні.

Які ще небезпеки чатують на мешканців міста та області саме взимку, окрім пожеж?

По-перше, не менш актуальним залишається питання безпеки на водних об’єктах області, де з початку року вже зареєстрована загибель 64 людей. Пік зростання кількості таких подій у зимовий період реєструється при становленні льоду. Минулої зими на воді загинуло 4 людини, з яких 1 дитина.

По-друге, на осінньо-зимовий період припадає і пік резонансних подій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних із отруєнням населення чадним газом. Їх причина – порушення правил користування як пічним опаленням, так і безпечне використання газу у побуті. Для порівняння, якщо за увесь минулий рік по області було зареєстровано 20 випадків отруєння чадним газом, у результаті яких 10 чоловік загинуло та 33 – отримали травми, то на сьогоднішній день ми маємо вже 22 таких випадки, через власну необачність поплатилися життям 8 осіб та ще 33 особи травмовано.

Надзвичайна ситуація сталася 3 лютого цього року в Житомирі по вулиці Червоноармійській. Доки чоловіки були на заробітках аби добудувати спільний будинок, родина (2 жінки з дітьми) тимчасово проживали у літній кухні. Для власних потреб у невеличкій ванній кімнаті самовільно встановили газовий водонагрівач із порушеннями вимог безпеки, при цьому не було проведене планове технічне обстеження фахівцями обслуговуючих газових організацій. Таке безпечне ставлення до використання газу в побуті стало причиною групового нещасного випадку – отруїлися чадним газом та загинули чотири особи, із них двоє дітей.

Ще один трагічний випадок стався у ніч на 2-ге листопада. До лікувальних закладів міста Житомира з діагнозом отруєння чадним газом госпіталізована родина із 3 осіб: чоловік, дружина та дитина, 2011 р.н. Ймовірна причина нещасного випадку – самовільне встановлення газової колонки та порушення правил безпечної експлуатації газокористувального обладнання.

Цьогоріч тільки через порушення правил безпечної експлуатації газових приладів у побуті потерпіло 14 осіб, зареєстровано 4 смертельні випадки.

Підрозділами Державної пожежної охорони, МНС, фахівцями газового господарства та органами влади та місцевого самоврядування вживаються заходи щодо профілактики пожеж, нещасних випадків, пов’язаних з отруєнням чадним газом, підвищення рівня безпеки під час використання газу в побуті, проте спільними зусиллями ще не вдається призупинити зростання кількості надзвичайних подій та ситуацій в осінній період. А попереду – зимовий період.

Які нагальні питання та завдання стоять перед службою МНС у зимовий період?

Саме у цей час дуже гостро постає питання стабільного функціонування об’єктів життєзабезпечення населення, забезпечення стійкої роботи таких важливих галузей, як електро-, газо- і теплопостачання.

Першочергове завдання – це підготовка техніки підвищеної прохідності, важкої інженерної техніки, рятувального обладнання, пересувних електростанцій, пунктів обігріву, створення резерву паливно-мастильних матеріалів для ліквідації надзвичайних ситуацій різного характеру.

Окрема увага приділяється підвищенню готовності органів управління, оперативних і мобільних груп підрозділів, сил і засобів до дій з ліквідації надзвичайних ситуацій та подій у зимовий період шляхом проведення тренувань та навчань.

Ірина Романюк