5 кращих медичних відкриттів 2011

Рік, що минає відзначиться не лише численними революціями і землетрусами, але і деякими досить значними медичними відкриттями.

Ми назвемо самі основні. Отже …

Профілактичне лікування ВІЛ: його називають найбільшим відкриттям 2011. Опубліковане в журналі 2011 дослідження показало, що ті ж саме ліки, що лікують ВІЛ, можуть запобігати передачу вірусу. Це кардинально новий підхід до хвороби, здатний в перспективі привести до її повного зникнення.

Вакцина від малярії: у центральній частині Африки, що прилягає до пустелі Сахара, почалися випробування першої вакцини від малярії. З’ясувалося, що вона допомагає скоротити небезпеку зараження наполовину, що є значним досягненням. Раніше у науки не було ніяких вакцин проти цієї недуги, що вбиває мільйони життів, включаючи безліч дітей.

Лабораторне вирощування частин тіла: наукова фантастика стала реальністю. Спочатку співробітники американського Інституту регенеративної медицини Уейк Форест створили в лабораторії уретру, яку потім успішно пересадили пацієнтові. А потім британські вчені виростили в пробірці нирки зі стовбурових клітин. У перспективі донорів людських органів не знадобиться, і пацієнти почнуть вирощувати собі матеріал для трансплантації самі.

Штучне створення стовбурових клітин: тепер вчені вміють вирощувати столові клітини, поєднуючи ДНК клітин дорослої людини з генетичним матеріалом яйцеклітини. Приблизно за такою технологією колись створили овечку Доллі. У перспективі для створення стовбурових клітин нам вже не потрібні будуть ембріони.

Собаки, які відчувають рак легенів: наші чотириногі улюбленці і так роблять для людей стільки корисного, що це доведеться перераховувати дуже довго. І ось нове досягнення – собаки навчилися за запахом визначати рак легенів. Причому ще на тій стадії, коли його можна успішно лікувати. Для цього їм всього-лише треба дати понюхати пробірку з аналізом із легень.

За матеріалами: medikforum