«Цілительство», віра в чорного кота, пусті відра, порча: роз’яснює житомирський Протоієрей Ярослав Коверчук

Репортер Житомира продовжує знайомити своїх читачів з аспектами духовного життя. Ми вже дізналися, що карти – це зло.

Оскільки більшість з нас, житомирян, православні, носимо на грудях хрест, через який маємо шукати спасіння своєї душі, сила віри в Бога (довірити йому своє життя) у нас має бути великою. Якщо ми, Божі діти, і йдемо до нього, чи можемо ми навіть припустити, що Отець нас незаслужено покарає, або дасть нам згинути лихою смертю?

Якщо хвилюємось і припускаємо щось подібне, очевидно, маємо на це вагомі підстави. А тому готові повірити будь-кому і в будь-що, аби тільки заспокоїти сумління. Боротьба з гріхом, недосконалостями, земними спокусами – складна і повна драматизму, оскільки “воювати” і вести “правий бій” доводиться не із зовнішнім ворогом (що набагато простіше), а з самим собою, тією частиною своєї сутності, в якій сидить зло.

Звісно, простіше піти до цілительки, щоб “яйцем ляк викачала” і далі собі спокійно продовжувати грішити, повірити у “прикмети”, боятися передавати речі через поріг, хвилюватися, виносячи увечері сміття, невіддавати увечері борги, обходити чорних котів та людей з пустими відрами. Ну і ні в якому разі не вертатися двічі додому, коли вийшов з хати і щось забув – бо точно не пощастить.

____________________________________________________________________________

Репортер Житомира поцікавився позицією православної церкви. Ми поспілкувалися з Протоієрем Ярославом Коверчуком, завідуючим канцелярією Житомирської єпархії, кліриком Свято-Успенського архієрейського собору Житомира.

– Чому людина замість того, щоб бачити Бога в своїй душі, духовно зростати у вірі, шукає простих шляхів?

– Віра без знань дуже швидко переростає в забобони, тобто суміш псевдорелігійних поглядів, де навіть є місце Богові, ангелам, дияволу, але чомусь немає покаяння, боротьби з гріхом, духовного вдосконалення, росту.

Більше того різного роду цілителі відправляють людей в церкву, наприклад, приписуючи їм пройти сеанс соборування, чи поставити дванадцять свічок під центральним куполом, чи три рази посповідатись.

Людина, яка вірить у це, відчуває себе ніби в центрі боротьби добра і зла, так що її особисте благополуччя залежить від того, наскільки вона знає як оборонятися від зла. При цьому поняття волі Божої або власної свободи вибору абсолютно немає.

Така людина не знає і не хоче знати, що будь-які страждання попускаються Богом і є для нас виховним засобом, дякуючи якому ми відчуваємо свою неміч і необхідність допомоги Божої. І неважливо як це відбувається: через хворобу, через втрату близьких нам людей чи вплив різного роду знахарів.

При цьому людина думає, що одним таємним заклинанням біди прийшли в її життя, то іншим тим же гріховним чином, заклинанням, стане все на своє місце, тобто вона постарається знайти «контрзаклиннання».

– Хто зводить людей?

– Тут необхідно звернути увагу на тих людей, які підігрівають такі забобони і розповсюджують їх серед народу. Процент стареньких безграмотних бабусь тут дуже малий. Нове покоління служителів сатани «працює» на шляху, який веде до краю духовної прірви.

Це всім відома армія колдунів, магів, екстрасенсів, парапсихологів, цілителів, знахарів, бабок, астрологів, віщунів, лжепророків, гіпнотизерів, сектантів і просто сатаністів. Список можна продовжувати і немає сумніву, що пройде час і ми знову почуємо про нових.

Якими тільки «чудесами» слуги темряви не стараються підкріпити свої повноваження! Зцілення зразу на очах у всіх, пророкування майбутнього, вирішення сімейних конфліктних ситуацій тощо.

Всілякими способами намагаються ввійти в довіру до людей. Використовуючи брехню про те, що мають благословення духовенства. Показують себе завжди з іконочками, хрестом в руках, навіть читають молитви, маючи при цьому досить непоганий церковний вигляд.

– Навіщо їм це?

– Для того щоб збити людей з толку. По-перше, показують свою «співпрацю» з Церквою, хоча до Церкви не мають найменшого відношення; по-друге, складають думку про те, що вони роблять це за допомогою добрих, світлих сил: по-третє, досягається сама головна мета диявола: осквернення святині.

Написано багато статей і книг, які розкривають задуми безбожної армії темряви; багато доказів і підтверджень із Священного Писання приводиться про наслідки зв’язків з дияволом. Не помилюсь, якщо скажу, що найбільше підтверджень про наслідки сил зла отримують священики, коли до них приходять люди і розповідають, як вони шукали порятунку, а зайшли ще більше проблем, звертаючись до різного роду магічних сил. І це на превеликий жаль не поодинокі випадки.

Віра в Бога потребує підпорядкувати людську волю волі Божій. «Нехай буде воля Твоя», — читаємо в молитві Господній «Отче наш». Віра екстрасенса дозволяє йому підкорити нашу свобідну волю з допомогою певних магічних заклинань і в результаті людина втрачає свободу волі. Таким чином сили зла отримують доступ до душі жертви забобонів.

Навіть Бог – Творець життя, не порушує нашої свободи волі. «Стою і стукаю», – говорить Він і входить тільки в відкрите, чисте віруюче серце, завжди даючи нам право вибору.

«Цілитель» віддає свою душу в руки дияволу, вже тут при житті. Магічну силу отримує в тому випадку, коли дає обіцянку потягнути за собою і інших людей. Саме по цій причині так хитро поступають ті, які продали свою душу дияволу, спекулюючи на бідах нещасних людей, розраховуючи, що останні захочуть при будь-яких умовах зцілитися і чим швидше (а покаяння – тривалий і довгий процес).

– Чорна і біла магія… Різниця між ними є?

– Маскуючись, маги часто говорять, що є чорна магія і біла. Насправді для православного християнина зрозуміло, що магія одна диявольська, і ніяких кольорових різновидностей немає. Екстрасенси намагаються переконати всіх, що тяжкі наслідки екстрасенсорики (втрата розуму, душевний відчай, депресії і багато іншого) – це результат дій непрофесійних “колег”. Ось ми професіонали, ми вчились. Створюється певний ореол науковості чародійству.

– Рекламування послуг цілителів в газетах і онлайн-сеанси оракулів по телебаченню – що це?

– Служіння дияволу ставиться в ряд буденних: виступ цілителів по радіо, телебаченню. Інші хваляться, що вони корінні цілителі від діда-прадіда. Друкується маса літератури, реклама, працюють школи екстрасенсорики. Одним словом, все це говорить саме за себе.

Використовуючи здається невинні і безобідні гріхи віри в прикмети, забобони і т. д., ворог роду людського продовжує свою рушійну силу на природу людини. Дуже близький зв’язок між вірою в чорного кота, пусті відра, порчу і служінням тому, який підігріває це.