Лісівники Житомирщини підготували для продажу 320 тисяч новорічних ялинок

255 тисяч сосни та 65 тисяч ялинок можуть реалізувати населенню лісгоспи обласного управління лісового та мисливського господарства.

На продаж виставлятимуться дерева, вирощені на спеціальних плантаціях, а також заготовлені в процесі планових рубок в рамках догляду за лісонасадженнями, повідомляє прес-служба ЖОУЛМГ.

Ціна новорічної красуні в зележності від висоти коливатиметься від 25 до 75 грн. З цією метою лісгоспи облаштують торгівельні майданчики в кожному лісництві, в районних і обласному центрах, біля автодоріг.

Як минулого року, лісівники реалізовуватимуть деревця в горщиках та спеціальних упаковках. З такою ялинкою можна буде відсвяткувати не один Новий рік.

Цього року ялинки продаватимуть зі спеціальним маркуванням. З метою недопущення самовільної заготівлі та незаконної торгівлі зелених красунь запроваджено пластикові бирки зі штрих-кодом, якими маркуватимуть деревця для продажу.

На бирці є серія та номер. Номер складається з дев’яти цифр, кожна бирка є в єдиному реєстрі України. По всій країні діє єдина пошукова система. Звернувшись на гарячу лінію обласного управління лісового та мисливського господарства ((0412) 42 14 00, (0412) 22 49 53) та назвавши 9 цифр номеру, можна буде дізнатись, звідки походить ялинка.

В передноворічний період лісовою охороною лісогосподарських підприємств буде проведено ряд заходів щодо охорони хвойних насаджень від самовільного вирубування. Лісівники пропонують мешканцям області відвідати ялинкові ярмарки та придбати зелені красуні саме там.

«В нашій області в кожному районі будуть проводитись такі ярмарки новорічних ялинок. Ціни на ялинки будуть невисокі, в середньому 50 гривень за деревце і не буде зацікавленості йти в ліс вирізати самовільно», – повідомив начальник управління лісового та мисливського господарства Володимир Ткачук.

А за самовільно вирубану ялинку сума штрафу становить від 85 до 170 гривень. Окрім цього, порушник повинен буде сплатити завдані лісовому господарству збитки, які залежать від розміру дерева — від 189 до 1 753 гривень. Якщо ж громадянин зважиться придбати новорічну красуню без чипа, вищезазначені штрафи доведеться платити саме йому.