Майже за 2 місяці опалювального сезону на Житомирщині спожили газу на суму більше 28 мільйонів

1 грудня відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації, голови комісії Миколи Олещенка.

На початку Микола Олещенко повідомив, що до облдержадміністрації надійшла телефонограма з Міністерства надзвичайних ситуацій, підписана Міністром Віктором Балогою. В ній йдеться про те, що, за даними українського гідромедцентру, з 4 по 10 грудня у північних, центральних та східних регіонах держави відбудеться погіршення кліматичних умов: зниження температури та снігопади.

У зв’язку з цим комісія з питань ТЕНС має переконатися у готовності обласних служб, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування до дій у складних погодних умовах зимового періоду 2011-2012 років, а також сприяти вживанню заходів із попередження надзвичайних ситуацій у всіх районах та містах Житомирської області. Про це Репортерові Житомира повідомляє управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

«У нас є чіткий план дій щодо роботи в осінньо-зимовий період 2011-2012 років. Рішення, яке сьогодні прийме комісія, буде направлене райдержадміністраціям та міським радам. Усі структури, які забезпечують життєдіяльність жителів нашої області – енерго- та теплопостачальні компанії, снігоприбиральні і медичні заклади мають бути готовими до виконання своїх завдань, повинна бути забезпечена робота обладнання, чергування відповідних служб», – зауважив Микола Олещенко.

Врахувавши й обговоривши інформацію управлінь члени комісії вирішили, що управління облдержадміністрації, обласні управління, райдержадміністрації та міськвиконкоми повинні скоригувати план дій у можливих надзвичайних ситуаціях, забезпечити належну взаємодію органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з органами управління, перевірити готовність обладнання, техніки та матеріально-технічного забезпечення особового складу, який планується залучати до ліквідації наслідків несприятливих погодних умов, можливих надзвичайних ситуацій, а також виконати ряд інших завдань із підготовки до складних зимових умов.

Друге питання порядку денного засідання комісії стосувалося стану розрахунків за спожиті послуги енергоносіїв. Микола Олещенко зазначив: «За майже 2 місяці поточного опалювального періоду ми вже спожили газу на суму 28 млн. 900 тисяч гривень. Розрахувалися на суму 8 млн. 9 тисяч. Зрозуміло, що рівень розрахунків малий: 24 відсотки, а в деяких містах – 8. Розуміючи всі проблеми теплокомуненергетики, ми не вимагаємо 100-відсоткових розрахунків, але до середнього рівня розрахунків по державі ми повинні вийти. Зараз ми відстаємо від середнього в державі показника на 9 відсотків».

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала незадовільною роботу щодо розрахунків за спожиті послуги енергоносіїв Житомирської, Бердичівської, Коростенської, Новоград-Волинської та Малинської міських рад. Перед головним управлінням житлово-комунального господарства та енергозбереження облдержадміністрації з метою впорядкування розрахунків на природний газ та на виконання доручення Кабінету Міністрів України поставили завдання – направити НАК «Нафтогаз України» інформацію щодо розміру різниці в тарифах на теплову енергію для потреб населення помісячно та в цілому за 2011 рік.