На Житомирщині вивели 18 сортів сільськогосподарських культур

Інститут сільського господарства Полісся Національної академії аграрних наук України вже 75 років є осередком аграрної науки на Житомирщині і в Україні.

Житомирський Інститут сільського господарства Полісся Національної академії аграрних наук України (ІСГП НААН) в кінці 2011 року відмічає 75-річчя свого заснування.

30 листопада відбувся урочистий захід, присвячений цій події. В урочистостях взяли участь заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Олександр Никитюк, заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Леонід Бабич, академік-секретар відділення землеробства і механізації Національної академії аграрних наук України Сергій Булигін, керівники Брусилівської та Коростенської райдержадміністрацій, представники інститутів землеробства, меліорації НААН України.

На початку зібрання виступив колишній директор Інституту, академік НААН України Юрій Савченко. Будучи свідком й активним учасником розвитку закладу як осередку аграрної науки на Житомирщині та в Україні, він нагадав присутнім основні віхи історії Інституту та розповів про досягнення. А їх за 75 років діяльності колективу чимало.

«В Інституті забезпечено щорічне виконання наукових програм та планів впровадження досягнень науки у виробництво, виконано плани щодо забезпечення господарств Житомирщини насінням сільськогосподарських культур високих репродукцій, а хмелегосподарств – садивним матеріалом хмелю, розроблено екологічно безпечні та енергозберігаючі технології вирощування пшениці та жита озимого, ячменю, вівса, пелюшки (гороху польового), гречки, проса.

Такі технології дозволяють одержувати в господарствах лісостепової зони урожайність зернових культур по 40-50 ц/га, в т.ч. пшениці – 50 ц/га і більше, ячменю – 35-40, а в поліських господарствах – пшениці озимої 35-40 ц, жита озимого – 30-35 ц, вівса – 25-30 ц/га, – розповідає Юрій Савченко. – Інститут є автором близько 60 сортів сільськогосподарських культур (жито озиме, картопля, люпин, льон, хміль, нові кормові культури, трави).

Лише за 2005-2010 роки в Інституті виведено 18 сортів сільськогосподарських культур, розроблено 11 стандартів, до Державного реєстру внесено 42 сорти.

Щорічно інститутом у сільськогосподарське виробництво передається для впровадження 30-35 завершених наукових розробок.

Розрахункова економічна ефективність від їх впровадження, згідно актів впровадження, складає 12-15 мільйонів гривень.

Вчені Інституту спільно з головним управлінням агропромислового розвитку Житомирської облдержадміністрації розробили і здійснюють науковий супровід десяти обласних галузевих програм розвитку сільськогосподарського виробництва, зокрема: «Програма родючості ґрунтів», «Селекція і насінництво сільськогосподарських культур», «Зерно Житомирщини», «Програма розвитку льонарства Житомирщини на 2007-2010 роки», «Галузева програма розвитку хмелярства в Україні на 2007-2010 роки», «Ріпак Житомирщини 2007-2010», «Кормовиробництво в Житомирській області на 2007-2010 роки», «Система ведення сільськогосподарського виробництва в зоні радіоактивного забруднення земель», «Тваринництво молочного і м’ясного напрямків в Житомирській області», Комплексну програму розвитку сільськогосподарського виробництва Житомирської області до 2015 року. Під керівництвом і за безпосередньою участю вчених Інституту розроблено і видано масовим тиражем «Наукові основи ведення АПВ в зоні Полісся і Західному регіоні України» (Київ, Аграрна наука, – 946 с.). Видання було розіслане в усі регіони держави».

З нагоди 75-річчя колектив ІСГП від імені обласної державної адміністрації й обласної ради, зокрема від керівників – Сергія Рижука та Йосипа Запаловського – привітав заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Олександр Никитюк.

«Прослухавши доповідь колишнього керівника Інституту, ми переконалися, що у цього закладу є і велична історія, і успіхи днів сьогоднішніх, і завдання та плани на майбутнє, – зазначив Олександр Никитюк. – Інститут – складна багатогалузева установа, рівних якій немає.

Тому в усьому, що залежить від обласної державної адміністрації, ми будемо допомагати. А в Плані соціально-економічного розвитку на 2012 рік, який нещодавно було презентовано на колегії облдержадміністрації, червоною ниткою проходить основне завдання – допомога різним галузям, а особливо – науці».

Заступник голови облдержадміністрації вручив грамоти і подяки Прем’єр-міністра України Миколи Азарова та Міністерства аграрної політики продовольства України нагородив колектив Інституту за сумлінну плідну працю, професіоналізм, вагомий внесок у розвиток аграрної науки подякою, підписаною міністром Миколою Присяжнюком. За дорученням голови обласної ради Йосипа Запаловського Олександр Никитюк передав кращим працівникам Інституту грамоти обласної ради.

Привітав колектив Інституту з поважною датою і заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Леонід Бабич. Він відзначив співпрацю ІСГП із головним управлінням та обласною владою загалом. Цьогорічні успіхи сільського господарства Житомирщини, на переконання Леоніда Бабича, є великою мірою заслугою Інституту, а фінансування з місцевого бюджету забезпечує безперешкодний розвиток агропромислового комплексу та спілкування з наукою.

З вітаннями і подарунками також виступили представник Інституту землеробства Віктор Камінський, Інституту меліорації – Микола Яцик, заступник голови Коростенської райдержадміністрації Володмир Кравчук, голова Брусиліської райдержадміністрації Василь Шпакович.

Фото Катерини Тарановської, управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації