При облдержадміністрації буде створено координаційну раду з чорнобильських питань

12 грудня відбулася зустріч голови облдержадміністрації Сергія Рижука і голови обласної ради Йосипа Запаловського з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, представниками громадських організацій, що займаються чорнобильськими питаннями та вдовами померлих ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Як інформує прес-служба Житомирської обласної ради, ця зустріч відбулась напередодні особливого дня, коли вся Україна вшановує подвиг учасників ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції у перші місяці після трагедії. Саме 14 грудня 1986 року було завершено спорудження захисного саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком.

Під час зустрічі учасники заходу обговорили безліч питань, які турбують чорнобильців сьогодні. Зокрема, це виплата пенсій, безкоштовне медичне обслуговування, санаторно-курортне лікування, отримання пільгових квартир та інше.

Статистика свідчить, що на Житомирщині у перші місяці після аварії ліквідовувати її наслідки піднялося 12 тисяч жителів області. На сьогодні спеціальний статус ліквідатора мають майже 10 тисяч осіб. А загалом в нашій області проживає майже 300 тисяч постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС громадян.

У виступах наголошувалося також на тому, що чорнобильськими питаннями займається в області близько 30 громадських організацій і фондів, однак відчутної допомоги у розв’язанні проблем ліквідаторів і постраждалого населення вони не приносять.

За результатами зустрічі було прийнято рішення створити з представників чорнобильців робочу групу при голові облдержадміністрації та обласної ради для представлення інтересів чорнобильців.

За словами Сергія Рижука, найближчим часом така координаційна рада, що займатиметься роз’ясненням і вирішенням проблем чорнобильців, буде створена.