Спортивні лауреати-2011. ФОТО

Названо лауреатів спортивного року.

21 грудня у великій залі облдержадміністрації було урочисто відзначено кращих спортсменів, тренерів області у рамках щорічного підсумкового заходу „Лауреати спортивного року”, яких привітали Сергій Рижук, Йосип Запаловський, Віктор Балюрко, Михайло Чигир, Валерій Борзов, Раїса Гула.

Вітаючи спортивну еліту області, Сергій Рижук висловив свою радість і гордість від того, що в загальному спортивному успіху нашої країни є невід’ємна частка перемог житомирських спортсменів: „У 2011 році Житомирщина закріпилася на позиції лідера в олімпійському триатлоні. На сьогодні з двох ліцензій, які буде мати Україна на Олімпійських іграх 2012 року у Лондоні, обидві – у наших спортсменів: Данила Сапунова і Юлії Єлістратової. У 2011 році область має найбільше досягнення за часів незалежної України в боксі: бронзову нагороду Володимира Матвійчука на чемпіонаті світу. Житомирські спортсмени – в еліті європейського веслування, велоспорту, легкої атлетики”.

Очільник області висловив особливу вдячність тренерам – за відданість справі, мудрість і терпіння, адже, крім роботи в спортивному залі, їм доводиться вирішувати проблеми з виїздами на змагання, забезпеченням інвентарем, формою тощо.

Щодо підтримки обласною владою галузі Сергій Рижук повідомив: „У 2011 році профінансовано обстеження та початок реконструкції центрального стадіону. На 2012-ий та подальші роки передбачені видатки на продовження цієї роботи. Однією з перших увійшла наша область в Державну програму по будівництву нових плавальних басейнів і на сьогодні ми маємо підтвердження про фінансування за рахунок коштів державного бюджету будівництва в області трьох водно-спортивних комплексів протягом найближчих років. Житомирська область – перша, в якій у 2011 році прийнято розпорядження про створення обласної штатної збірної команди резервного спорту і з 2012 року наші молоді спортсмени будуть забезпечені першим офіційним робочим місцем із заробітною платою спортсмена-інструктора”.

Очільник області повідомив також про забезпечення виплати 50-ти щомісячних стипендій провідним спортсменам, про виплату винагород спортсменам і тренерам за результатами участі у змаганнях.

Житомирщина гідно представлена на всеукраїнській та міжнародній спортивній арені і за підсумками сезону 2011 року має 90 членів національних збірних команд України, вісім кандидатів на участь в Олімпійських іграх у Лондоні.

У номінації “Кращий спортсмен року” нагороджено майстра спорту міжнародного класу з триатлону Данила Сапунова, майстра спорту міжнародного класу з боксу Володимира Матвійчука, чемпіона України 2011 року з триатлону Єгора Мартиненка, багаторазового призера та чемпіона України з веслування на байдарках і каное Владислава Терещенка, майстра спорту міжнародного класу з легкої атлетики Олександра Осмоловича.

Кращими спортсменками року визнано майстра спорту міжнародного класу з триатлону Юлію Єлістратову, майстра спорту України з вільної боротьби Тетяну Лавренчук, майстра спорту міжнародного класу з триатлону Олесю Пристайко, чемпіонку України з легкої атлетики Людмилу Коваленко, чемпіонку та призерку України і змагань міжнародного рівня з веслування на байдарках і каное Інну Клінову.

У номінації „Разом з олімпійцями” відзначено кращих спортсменів з неолімпійських видів спорту: срібних призерів чемпіонату світу 2011 року з гирьового спорту Василя і Костянтина Пронтенків, майстра спорту міжнародного класу з кікбоксінгу Віру Макресову.

В номінації “Сильні духом” відзначено спортсменів, які представляють нашу область і державу у змаганнях серед людей з інвалідністю, входять до складу збірних команд з паралімпійського та дефлімпійського спорту. Це багаторазовий чемпіон України з армспорту Олександр Пінчук, чемпіон Європи 2011 року з волейболу Єгор Цимовський, чемпіон Європи 2011 року з волейболу Олег Антонюк.

В номінації “Кращий тренер з олімпійських видів спорту” нагороджено Василя Ніколаєва, Олександра Гаврилюка, Наталію Кирилович, Віктора Чернова.

В номінації “Кращий тренер з видів спорту, які не входять до програми Олімпійських ігор”, відзначено Віктора Романчука, В’ячеслава Гопанчука, Ларису Мохорт.

У номінації “Сенсація року” відзначено спортсменів, які вперше досягли значних результатів, стали переможцями всеукраїнських та міжнародних змагань. Це Тетяна Рябченко (велосипедний спорт), Валерій Андрейцев (вільна боротьба), Юрій Аккерман (кінний спорт).

Найкращими спортивними організаторами визнано Адама Хільченка, Михайла Самборського, Костянтина Марчука, Анатолія Левицького.

У номінації “Спортивна слава області” відзначено спортсменів-ветеранів, лідерів українського ветеранського спорту Миколу Кулика, Олександра Дідовця, Геннадія Данюка.

Наступна номінація – “За відданість справі” для досвідчених, заслужених тренерів, які продовжують виховувати нові і нові покоління спортсменів області. Серед номінантів Микола Денисов, Костянтин Щеглов, Георгій Демб, Валентин Дем’янюк.

Кращими командами з ігрових видів спорту визнано команду “Барс-Буревісник” з хокею на траві, команду дитячо-юнацької спортивної школи “Авангард” з волейболу, команду футбольного клубу “Бараші”.

Головним комплексним спортивним заходом 2011 року як в Україні, так і в області були літні юнацькі спортивні ігри. Протягом усього року збірні команди міст і районів змагалися з окремих видів спорту. Серед міст області кращими визнано Житомир (1 місце), Коростень (2 місце), Новоград-Волинський (3 місце). Серед кращих районів області – Новоград-Волинський (1 місце), Ємільчинський (2 місце), Лугинський (3 місце).

Катерина Тарановська, управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації