У 2012 стартує перепис населення. Її проведуть 382 житомирські статисти

Всеукраїнський перепис населення поведеться у 2012 році. До цієї суспільно значущої події в Житомирській області буде залучено 382 статисти.

Це саме та кількість осіб, яка працює в органах статистики в Житомирській області. Понад 92% складають жінки.

«Статистична інформація є основою у прийнятті управлінських рішень з питань формування соціально-економічної політики та моніторингу досягнутого прогресу, в інформуванні громадян про те, що відбувається в країні та її регіонах, а також у забезпеченні можливості участі широких верств населення в обговоренні актуальних питань розвитку держави, що є необхідною передумовою демократизації суспільства», – наголосив Микола Олещенко.

5 грудня заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко, заступник голови обласної ради Михайло Чигир, заступник міського голови Житомира Петро Закусило зібрались разом. У Житомирі відбулися урочистості з нагоди Дня працівників статистики – представники влади привітали житомирських статистів.

Ефективне управління всіма цими процесами неможливе без сучасної статистичної системи, здатної оперативно, об’єктивно та цілісно відображати динамічні зміни, тенденції розвитку і структурні зрушення в економіці і соціальній сфері.

«Проте статистична діяльність ще не досягла усіх поставлених цілей. Наприклад, у такому актуальному питанні, як облік сільськогосподарської продукції, що виробляє населення. Відомо, що він базується на вибірковому обстеженні, тобто обстежується 1200 домогосподарств, а це лише піввідсотка їх загальної кількості.

Тому, щоб виконати розрахунок показника валової продукції, виробленої селянами в цілому по області, статистики повинні мати достовірні дані, які закладені у погосподарському обліку кожної сільської ради. І прикро чути, що цей важливий облік 60 відсотків сільрад ведуть ще «дідівським» способом. Тож потрібно попрацювати більш інтенсивно над автоматизацією погосподарського обліку в області», – продовжує Микола Олещенко.

Фото Катерини Тарановської