У Житомирській виправній колонії навчають двадцяти двом робітничим спеціальностям

25 грудня у Житомирській виправній колонії №4 відбувся захід, під час якого були підбиті підсумки роботи засуджених у 2011 році, їх участі у програмах диференційно-виховного впливу, у житті колективу.

Як інформує управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації, з нагоди наступаючих різдвяно-новорічних свят проведений концерт, підготовлений власними силами.

У заході, окрім засуджених та їх рідних і близьких, взяли участь секретар обласної спостережної комісії Максим Свірський, член спостережної комісії при виконавчому комітеті міської ради Віталій Скороход, представники засобів масової інформації. Такий своєрідний день відкритих дверей в установі проводиться щоквартально і, за словами працівників установи, має позитивний психоемоційний і виховний вплив на тих, хто відбуває покарання.

Житомирська виправна колонія №4 є установою середнього рівня безпеки. На даний час тут відбувають покарання 1438 чоловіків, вперше засуджених за скоєння вбивства, за незаконний обіг наркотичних речовин тощо. Вони тримаються у жилих приміщеннях – гуртожитках – по 80-120 чоловік у кімнаті. Серед засуджених – представники 22 країн дальнього зарубіжжя.

У промисловій зоні установи засуджені займаються дерево- і каменеобробкою, створена лінія по виготовленню гумового взуття, у наступному році планується запуск лінії з виготовлення кросівок. Під замовлення тут виготовляють меблі тощо.

На території виправної колонії працює загальноосвітній навчальний заклад та професійно-технічний центр, де навчають 22-м виробничим спеціальностям. Створені умови для бажаючих отримати дистанційну вищу освіту. Так, двоє чоловіків є студентами вищого навчального закладу.

За сумлінну поведінку, ставлення до праці, навчання та активну участь у суспільному житті колонії до засуджених застосовуються заохочувальні норми: умовно-достроково звільнені від відбування покарання 219 засуджених, застосовано заміну невідбутої частини покарання більш м’яким до 169 засуджених, переведено до колонії мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання 7 засуджених. Під дію Закону України „Про застосування амністії в Україні”, який вступив в силу 28.07.2011 року, підпало 55 засуджених.

Фактичний випуск товарної продукції підприємством Житомирської виправної колонії №4 в діючих цінах за 10 місяців 2011 року склав 5 млн. 903 тис. грн. Протягом січня – жовтня ц. р. реалізовано продукції на суму 5 млн. 954,6 тис. грн. Протягом жовтня поточного року тарифна ставка для засуджених складала 5,92 грн./год. виходячи із рівня мінімальної зарплати у 985 грн.

Підбиваючи підсумки стану дисципліни серед засуджених за 2011 рік, їхнє ставлення до праці, перший заступник начальника колонії В’ячеслав Кіріченко повідомив, що за 12 місяців поточного року зареєстровано 2114 порушень дисципліни (у 2010 р. – 2301), серед яких переважають умисне ухилення від праці, порушення розпорядку дня. До дисциплінарної відповідальності за 12 місяців притягнуто 450 осіб (у 2010 р. – 591). У дисциплінарний ізолятор поміщено 103 особи, у приміщення камерного типу переведено 21 особу.

Максим Свірський звернувся до засуджених зі словами підтримки, зазначивши, що обласна спостережна комісія, яку очолює заступник голови облдержадміністрації Віктор Балюрко, відкрита до діалогу, до співпраці з тими, хто цього потребує, сприятиме у вирішенні проблемних питань. Максим Сергійович привітав присутніх з наступаючим Новим роком і побажав якнайшвидше зустріти свято у колі сім’ї.

____________________________________________________________________________

Довідково: Обласна спостережна комісія розглядає питання: щодо організації роботи спеціалізованих служб соціального супроводу неповнолітніх та молоді, які повернулись з місць позбавлення волі, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області; щодо соціальної адаптації амністованих осіб, звільнених Указами Президента України; щодо виконання Регіональної програми створення нових робочих місць та виготовлення підприємствами установ виконання покарань області замовлень для регіональних потреб. Члени обласної спостережної комісії розглядають звернення громадян, позбавлених волі, відвідують установи виконання покарань, проводять особисті прийоми засуджених осіб.