В Житомирі запалять ханукальний світильник

Вже традиційно напередодні Нового року у Житомирі запалять ханукальний світильник.

Відбудеться це дійство 25-го грудня о 17-й годині на майдані Соборному (майданчик біля Житомирського обласного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги).

Погодження на проведення цього релігійного заходу надала Житомирська міська рада, розглянувши звернення головного рабина м. Житомира, Центральної та Західної України Шломо Вільгельма про надання дозволу на встановлення та публічне запалювання ханукального світильника з нагоди святкування єврейського свята Ханука.

____________________________________________________________________________

Ханука? (освячення) — юдейське свято чуда, свято перемоги у війні між святістю і нечистотою.

В часи Другого Храму Юдея стала провінцією елліністичної Сирії, в якій правили нащадки Селевка. Селевкидів не влаштовувало, що євреї живуть відособлено і не піддаються впливу панівної елліністичної культури. Спочатку хитрістю, а потім і силоміць вони намагаються насадити свою культуру.

Врешті-решт загарбники вторглися до Храму, спаплюжили його, принесли на жертовник свиню, зарізали її і внесли кров свині у святая святих храму.

Метитиягу і 5 його синів з династії Хасмонеїв почали повстання і здобули перемогу. Євреї прийшли до Храму, очистили жертівник, вирізьбили з дерева нову менору (храмовий світильник). Але вони знайшли лише один дзбан не опоганеної загарбниками олії та запалили світильник.

І Всевишній зробив чудо – олії вистачило на 8 днів горіння – час, необхідний для виготовлення нової олії.

На честь цього чуда щороку в єврейських домівках запалюють ханукальні світильники. Ставлять ханукіот (світильники) на найвидніших місцях, щоб усі бачили й усі пам’ятали про чудо, що сотворив Всевишній.

Ханука («освячення», «новосілля») — свято святості і чистоти, свято перемоги добра над злом, світла — над пітьмою, свято надії. Як би не намагалися вороги закрити світло Всевишнього, завжди знайдеться судина з олією, що може освітити шлях. Свято, яке вчить людей ніколи не впадати у розпач.