В ім’я життя представники студентського самоврядування Житомира здавали кров

20 грудня в Житомирському обласному центрі крові студентська молодь Житомирщини провела акцію «В ім’я життя».

Акція, метою якої є привернути увагу суспільства до важливої теми сьогодення – розвитку добровільного безоплатного донорства крові та її компонентів, пройшла у два етапи: здавання крові та візит до онкогематологічного відділення обласної дитячої лікарні.

Свою кров вперше здавали представники семи навчальних закладів Житомира: Житомирський інститут медсестринства, Житомирський державний технологічний університет, Житомирський державний університет імені Івана Франка, Європейський університет, університет «Україна», Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова Національного авіаційного університету, Житомирське музичне училище ім. В. Косенка, інформує управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

«Початок цієї акції було проголошено 6-го грудня під час Обласного конгресу молоді, коли з ініціативою її проведення виступили активісти студентського руху. Формат допомоги онкохворим дітям, які перебувають в обласній дитячій лікарні, погодили на зібранні студентського активу, – розповідає заступник начальника головного управління сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Олександр Антонюк.– Продовження акції планується проводити таким чином: із кожного ВНЗ у визначені дні будуть приходити молоді люди, які готові здати свою кров. Їхні імена та інформація про них будуть внесені до банку даних для того, щоб за потреби працівники Центру крові знали, до кого можна звернутися. Але для того, щоб увійти до банку даних, є умова: хоча б раз здати кров».

Та кров, яку здали сьогодні студенти Житомира, через шість місяців може бути використана для переливання хворим людям. До студентів-донорів звернулася заступник головного лікаря Житомирського обласного центру крові Алла Островська: «Ті клітини, ті компоненти крові, які ви сьогодні здали для інших людей, принесуть для них не тільки певні позитивні емоції, вони принесуть їм можливість жити далі. Ви побуваєте в онкогематологічному відділенні обласної лікарні. Нині саме онкогематологія потребує надзвичайно великої кількості таких кров’яних клітин, як тромбоцити».

Алла Островська повідомила, що протягом року в Житомирській області відбувається 16 тисяч переливань. І хоча за останні 2 роки вдалося досягти надзвичайно гарного показника – на 98-99% забезпечена вся невідкладна допомога з надання компонентів донорської крові, забезпеченість населення області продуктами крові складає 30% від існуючих рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я. Також варто відзначити, що цей показник менший фактичного рівня країн Європи, але перевищує середній показник по Україні.

У Житомирській обласній дитячій лікарні школярі та студенти зустрілися з маленькими пацієнтами, подарували їм медові миколайчики, печиво, сік і матеріали для арт-терапії (олівці, фарби, альбоми тощо).

«За старовинним рецептом учасники благодійної акції власними руками зліпили і спекли медяники. Їх продавали депутатам перед початком засідання восьмої сесії обласної ради. Найдорожчий медяник придбали за 500 гривень, – розповідає співорганізатор акції Інна Величко. – За зібрані кошти купили частування і художні матеріали. Довго вирішували, на що витратити кошти, які залишилися. Усі погодилися передати їх мамі наймолодшого пацієнту онкогематологічного відділення Роману Бочковському, якому ще немає і двох місяців. Так і зробили».

Перший крок зроблено. Продовження добрих справ не забариться.