Як вберегти дитину від педофіла: поради житомирської міліції

Є теми, яких більшість з нас воліли б не торкатись. Однак змушують реалії життя. Аби вберегти себе та своїх дітей від лиха, слід знати, як правильно це зробити.

Житомирська міліція вирішила роз’яснити громадянам що таке педофілія, і як захисти своїх дітей від цього жахливого явища.

Отож, педофілія – соціально негативне явище, яке сьогодні, на жаль, набуває все більшого розповсюдження. Психологи твердять, що є три основні причини, які спонукають дітей іти за незнайомими їм людьми.

Перша – це природня цікавість: дитині пропонують подивитися книгу, відео, звірятко чи розважитися грою за комп’ютером. Друга – залякування, найбільш стресова, а третя група причин – існуюча довіра до дорослих, які не можуть скривдити…

Звісно, з віком дитини рівень критичності оцінки оточення зростає, як і соціальний досвід спілкування та пізнання. Якщо, наприклад, шестирічного малюка можна зацікавити цукеркою, то старших – вже комп’ютерною розвагою.

Тому батькам варто підказати дитині, як поводитись в тій чи іншій ситуації. Навчити запитувати себе: «Чи погодилася б мама з тим, що я хочу зробити?»

Дошкільнятам доцільно розповісти: коли песика поманити кільцем ковбаски, то, звісно, він побіжить за ним, але може вскочити у пастку. Теж саме може статися і з малюком, якщо він довірятиме малознайомим чи взагалі незнайомим людям.

Лише у Коростені упродовж осені працівниками кримінальної міліції у справах дітей було виявлено 3 випадки педофілії. В останній ситуації незнайомець шляхом обману вивіз 5-річну дівчинку за місто та розбещував. На щастя, поряд виявилися інші люди, які і викликали міліцію.

– Хоч психологія педофілів своєрідна і зумовлена певними чинниками, як твердять все ті ж психологи, однак жоден випадок наруги над дитиною не повинен залишитись безкарним, інакше він спровокує наступний, – переконаний начальник Відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Житомирській області Валерій Ратинський.

То ж, шановні батьки, дбайте про своїх дітей, застерігайте їх від небезпеки на вулиці. Розповідайте про педофілію, навчайте обережної поведінки з незнайомцями.

Постійно нагадуйте, щоб повідомляли, куди йдуть та вчасно поверталися додому, ніколи не мандрували з незнайомцями, не сідали в чуже авто, не брали дарунків у чужинців, а у випадку застосування до них сили – голосно кричали.

Переконайте дошкільнят, що не кожен дорослий має право йому щось наказувати, а повага до старших у певних випадках зовсім не означає повної згоди з ними. Стежте за тим, щоб малеча гралася в людних місцях. Поясніть, що коли чужі дорослі їх обіймають, цілують чи просто торкаються до них і при цьому просять, нікому про це не казати, то вони роблять погано й батьки повинні про це знати.

Активно контактуйте з дітьми та вчителями. Більше розмовляйте про школу, друзів, події за день. Розповідайте про небезпеку насилля та його наслідки. Звертайте увагу на те, як і з ким дитина проводить дозвілля.

У випадку біди, не соромтеся звертатися до міліції – насильників треба карати!

Алла Ващенко, Лілія Ганська, СЗГ УМВС України в Житомирській області