9 найбільш везучих слів на співбесіді та іспиті

Співробітники Університету Хартфордшира у Великобританії спільно з російськими філологами склали список «чарівних» слів, що гарантують успіх при здачі іспитів у вузі або ж під час співбесіди при прийомі на роботу.

З’ясовуючи тонкощі спілкування людей у соціумі, фахівці розробили двісті п’ятдесят тисяч тестів і опитали понад двадцяти тисяч респондентів. Виявилося, що певний набір звуків в окремих словах і фразах може впливати на співрозмовника, пише Медикфорум.

У вигляді прикладу – слова «досягнення», «свідоцтво», «досвід», «імпульс» і «активний». Вчені запевняють, що якщо їх періодично вимовляти під час здачі іспиту, то можна бути впевненим – ніякий викладач вас не «завалить». На думку філологів саме в цих словах букви чергуються таким чином, що при їх вимові виникають звукові коливання певної частоти. Під впливом цих звукових хвиль слухач мимоволі переконується в правильності всього, що йому розповідається.

Зрозуміло, безпосередній процес сприйняття організовується набагато складніше, в ньому задіяні біохімічні реакції нервової системи людини, і опис їх роботи займає кілька сотень сторінок. Але в такому ракурсі вона цікава лише фахівцям. Що ж до практичної сторони, то тут потрібно врахувати наступне зауваження вчених. П’ять вищезгаданих слів на іспитах потрібно вимовляти не просто так. Вони ні в якому разі не повинні порушувати загального змісту відповіді, різати вухо, здаватися чужорідними. Їх слід «маскувати», доречно поєднуючи з іншими словами.

Аналогічні рекомендації фахівці дають і здобувачам під час співбесід з роботодавцями. У список рекомендованих слів, які необхідно вимовляти в таких ситуаціях, крім п’яти попередніх, увійшли також: «розробив», «свідоцтво», «персональний», «планування».

Ні в якому разі не можна вимовляти вголос фразу «зробити помилку»! Замість неї слід говорити «отримати цінний урок». Під забороною також слова «завжди» і «ніщо». На перший погляд, абсолютно нешкідливі і нейтральні, вони, на думку вчених, виявляються справжніми мовними бомбами: їх звуковий ряд викликає у слухачів паніку і підозрілість. Але зате точно можна бути впевненим у перемозі, якщо у свою мову студенту на іспиті або шукача на співбесіді вдасться вмонтувати такий вислів, як «розбіжність в думках, які нам вдалося подолати».