Через морози можуть вийти з ладу домофони, банкомати і сенсорні мобілки

Через майже тридцятиградусні морози подорожчають продукти та послуги таксі, зросте кількість відморожень рук та ніг, не працюватимуть сенсорні екрани в мобільних та домофони, пише Gazeta.ua.

При низькій температурі деякі банкомати не видають готівку. В 2006-му році, коли морози сягали нижче 30 градусів, частина вуличних пристроїв не працювала. Деякі банки спеціально відключали їх.

“Хоча вуличні банкомати технологічно пристосовані до холоду, витримують до мінус 30 градусів. Мерзнути почнуть, якщо температура сягне 35 градусів, – пояснює Тетяна Ковач, начальник управління платіжних карток Єврогазбанку. – Тому при нинішніх очікуваних морозах проблем не повинно бути”.

Через зниження температури домофони можуть перестати відкривати двері або почнуть заїдати кнопки. “На них дається гарантія до мінус 10 градусів. Але вони найбільше бояться не морозу, а вологи” – запевняють у фірмі, яка встановлює домофони.

Звичайні мобільні телефони не відчують на собі морозу, а от в сенсорних не будуть працювати екрани. “Раджу не говорити при сильному морозі на вулиці, носити телефони у чохлах або ближче до тіла. У приміщенні їм потрібний час на зігрівання – це хвилин 15-20, а тільки тоді користуватись, – каже 27-річний Сергій Доценко, майстер з ремонту сервісного центру “Мобсервіс”.

На ринках та вуличних розкладках овочі будуть мерзлі. Це може призвести до швидкого спорожнювання полиць у супермаркетах.

“Якщо окрім морозу ще й падатиме сніг і дороги погано чиститимуться, то швидше за все, що будуть затримки поставок продуктів, виникатиме дефіцит. Через це ціна може піднятися, – каже Павло Мельник, 32 роки, експерт компанії “МПП-консалтинг”. – Також мороз вплине на галузі розваг – вони втратять гроші, бо люди будуть сидіти вдома. Транспортники теж, бо кількість міжміських перевезень та потенційних пасажирів зменшиться. Авіація постраждає не сильно. У нас рідко відміняються рейси через морози. Плюсів від похолодання немає. Теплий одяг навряд чи масово купують, обігрівачі теж”.

Таксі дорожчатиме через збільшення витрат пального. “Воно йтиме на те, щоб автомобіль довше прогрівати, – говорить голова громадського об’єднання диспетчерських служб автопідприємства “Таксі міста Київ” Олексій Скілягін, 42 роки. – У сильні морози число замовлень зростає у 5 разів. Але тоді ж водії можуть брати у півтора рази менше людей, а це збитки. Тому зазвичай ціна виростає на 5-15 гривень“.