Поради медиків для купання в ополонці на Водохреща

На свято Богоявлення, що відоме у народі як Водохреща і святкується 19 січня, центральне місце займають обряди, пов’язані з водою, і один з них – купання в ополонці.

З огляду на те, що купання у крижаній воді може бути небезпечним та мати негативні наслідки для людини, медики закликають виважено підходити до цього обряду.

“Головну загрозу під час відзначення Водохрещення становить те, що на льоду збирається велика кількість людей, а крига не набрала достатньої міцності у зв’язку з перепадами температури та очікуваним потеплінням”, – попереджає начальника Управління МНС України в Житомирській області Володимир Бачинський.

Зимове плавання – найвища форма загартування холодом. Воно викликає максимальне напруження всіх фізіологічних механізмів терморегуляції і впливає на організм людини, викликаючи значні зміни в діяльності практично всіх систем і органів.
Якщо ви вирішили розпочати загартовуватися купанням в ополонці, спочатку порадьтесь з лікарем і не забувайте про наступні правила.

Поради медиків для купання в ополонці на Водохреща

1. Обов’язково купайтеся у знайомому місці або місці, що пристосоване для зимового купання з облаштованим заходом у воду.

2. Приходьте на ополонку з супроводжуючим. Беріть із собою туристичну ковдру або навіть просто газету, щоб постелити під ноги при роздяганні та одяганні.

3. Купання треба проводити швидко. Якщо ви новачок – тільки пірнути у крижану воду та зразу виходити.

4. Одяг повинен бути зручним для одягання, не тісним і з найменшою кількістю ґудзиків.

5. Не вживайте алкоголю та не паліть перед купанням.

5. Не купайтеся на голодний шлунок та відразу після прийняття їжі.

6. Не забувайте про поступовість і здоровий глузд.

7. У жодному разі не виходьте на тонкий лід. Якщо ви опинились на кризі, що недостатньо міцна, припиніть рух і повертайтесь своїми слідами, не відриваючи ніг від поверхні льоду.

_____________________________________________________________________

Нагадаємо, що за три останні місяці 2011 року на водних просторах Житомирщини загинуло 6 осіб.

За матеріалами Київського міського Центру здоров’я і прес-служби УМНС України в Житомирській області